Pääkirjoitus: Hallitus sai eduskunnan luottamuksen, mutta lakkoilu jatkuu

Hallitus sai odotetusti eduskunnan tuen työllisyyspolitiikalleen. Se voitti äänestyksessä SDP:n esittämän epäluottamuslauseen selvin numeroin, mutta ei ole ollenkaan varmaa, että hallitus sai kaiken, mitä harvinaislaatuisella operaatiollaan tavoitteli. Ainakaan ay-liikkeen lakkohaluihin se ei vaikuttanut, sillä esimerkiksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti eilen ensi viikolla toteutettavasta kahden päivän työnseisauksesta useilla paikkakunnilla.

Hallitus tulkitsee saaneensa nyt eduskunnalta valtakirjan jatkaa irtisanomislain valmistelua. Monet opposition kansanedustajat kummeksuivat sitä, että joutuivat äänestämään asiasta, josta ei ole tarkkaa tietoa. Edes lakia valmistelevalla työministeri Jari Lindströmillä (sin.) ei vielä ollut esittää esimerkkejä irtisanomisen perusteista. Hänen mukaansa lain lopullinen tulkinta muotoutuu vasta oikeustapausten perusteella. Silti olisi niin työnantajien kuin työntekijöiden näkökulmasta kohtuullista tietää, millaiset työehdot pienissä yrityksissä ovat käytössä kun työsopimuksia tehdään.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tarjosi tiistain Ylen A-studiossa oppositiojohtaja Antti Rinteelle (sd.) kompromissia, jossa hallitus luopuu irtisanomissuojan heikentämisestä, jos ay-liike suostuu työaikajoustoihin myös järjestäytymättömissä yrityksissä. Rinne torjui esityksen todeten, että asiasta sopiminen kuuluu työmarkkinajärjestöille. Rinteen vastustukseen saattoi vaikuttaa sekin, että demarit näyttävät mielipidemittausten mukaan hyötyvän poliittisesti kiistan pitkittymisestä. Mikään ei nyt viittaa siihen, etteikö se myös pitkittyisi.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset