Pääkirjoitus: Seksuaalinen häirintä eteni eduskuntaan puheissa ja teoissa

Elokuvamoguli Harvey Weinsteinin toiminnasta alkanut keskustelu seksuaalisesta häirinnästä eteni tiistaina eduskuntaan asti. Kansanedustajat kävivät aiheesta ajankohtaiskeskustelun, joka tällä kertaa olikin nimensä mukainen, sillä Yle kertoi aikaisemmin päivällä kyselystä, jonka mukaan 13,7 prosenttia vastanneista eduskunta-avustajista ja eduskunnan työntekijöistä oli kohdannut häirintää.

Kysely kertoo hyvin oleellista seksuaalisesta häirinnästä. Ilmiö on syksyn aikana tullut esiin kaikkialta, mistä sitä vain on etsitty. Eduskunnan lisäksi ”syntilistalla” ovat muun muassa  puolustusvoimat, kirkko, urheiluelämä, koululaitos sekä kulttuurimaailma, josta paljastusvyyhti Suomessakin sai alkunsa. Häirintä ei ole mikään uusi asia, se on ollut kaikkien tiedossa, mutta rohkeiden naisten ansiosta pato on nyt murtunut, kuten eduskuntakeskustelun avaaja Tuula Haatainen (sd.) totesi.

Seksuaalisen häirinnän torjumisessa on perimmältään kysymys asenteiden ja vääränlaisen kulttuurin muuttamisesta. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) muistutti, että lainsäädäntöä, joilla epäasialliseen käytökseen voidaan puuttua, on runsaasti. Sitä pitää vain osata hyödyntää. Arkielämässä lait eivät auta, vaan tarvitaan myös luontevia tapoja ja uskallusta puuttua häirintään.

Häirinnästä käyty maailmanlaajuinen keskustelu on tehnyt jo asiassa paljon. Tämän syksyn aikana kynnys harjoittaa seksuaalista ahdistelua on noussut korkeammalle ja samalla kynnys kertoa siitä on alentunut paljon. Hyvä niin, mutta toivottavasti ei mennä äärestä laitaan ja aleta tulkita kaikkea kanssakäymistä saman suodattimen läpi.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat