Etelä-Karjala voi kärsiä verotusoikeudesta — Kun väki vähenee ja vanhenee, verotuspohja kapenee

Hallitusneuvotteluista kantautuneet tiedot kertovat, että tuleva ratkaisu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta etenee 18 maakunnan tai itsehallintoalueen pohjalta.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sote-palvelujen tuottaminen ja tilaaminen tehdään Eksoten mallin mukaan. Lisäksi pääkaupunkiseudulle rakennetaan oma erillinen mallinsa.

Etelä-Karjalassa uudistuksen toteuttaminen ei siis ole erityisen vaikeaa. Sote-maakuntiin sijoitetaan myös ensihoito ja pelastustoimi, mutta Eksote hoitaa jo nyt ensihoidon. Vain pelastustoimi tulee uutena mukaan Etelä-Karjalan maakuntaan. Uutta ovat todennäköisesti vaalit, joissa valitaan luottamushenkilöt johtamaan maakunnan toimintaa.

Jotta maakuntien itsehallinto vahvistuisi, niille kaavaillaan verotusoikeutta. Se tarkoittaa uutta veroa, joilla sote-menot katetaan. Se myös lisää byrokratiaa.

Verotusoikeutta onkin syytä miettiä tarkkaan ennen päätöksiä. Se voi synnyttää eriarvoisuutta maakuntien välille. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa väki vanhenee ja vähenee väestöennusteiden mukaan rajusti.

Se tarkoittaa sitä, että veropohja kapenee samaan aikaan, kun kalliimpien vanhuspalvelujen tarve kasvaa kovaa vauhtia. Ratkaisu voi siis koitua kalliiksi eteläkarjalaisille veronmaksajille.

Kaiken lisäksi maakunnille voi tulla myös yllätyskustannuksia mahdollisesti kiristyvistä hoidon laatuvaatimuksista, joista ei ainakaan tässä vaiheessa ole varmaa tietoa.

Selkeintä olisi, jos valtio ottaisi rahoituksen hoitaakseen koko maassa. Se olisi kestävin tapa hoitaa asia. Kuntatalouksiin se toisi samalla lisää ennustettavuutta.

 

Uusimmat uutiset