Pääkirjoitus: Salaisuudetkin pitää voida haastaa

Helsingin Sanomien julkaisema juttukokonaisuus Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta on aiheuttanut tilanteen, jossa vastakkain ovat joutuneet sananvapaus ja kansallinen turvallisuus.

Lehden jutut perustuivat sille vuodettuihin asiakirjoihin, jotka on luokiteltu salaisiksi ja jotka ovat olleet vain pienen piirin jakelussa. Pääesikunta on tehnyt asiasta tutkintapyynnön ja myös presidentti on paheksunut lehden toimintaa.

HS:n jutuissaan käyttämät asiakirjat koskivat jopa yli kymmenen vuoden takaisia asioita. Keskustelun perusteella on käynyt ilmi, että Puolustusvoimien ja viranomaisten harmistuksen aihe ei olekaan niiden sisältö vaan se, että ne ovat tiedotusvälineen käytössä ja että joku luotettu on vuotanut ne lehdelle. Vuodon arvellaan heikentävän Suomen luotettavuutta kansainvälisessä tiedustelutoiminnassa.

Rikosepäilyt pitääkin kohdistaa ennen muuta vuotajan löytämiseksi. Helsingin Sanomat ei ole, kuten päätoimittaja Kaius Niemi avoimessa kirjeessään lukijoille toteaa, osannut perusteella toimintaansa tässä yhteydessä riittävästi, eikä juttujen kytköstä valmisteilla oleviin tiedustelulakeihin. Lehti on kuitenkin toteuttanut yhteiskunnallista tehtäväänsä kertomalla myös asioista, joista viranomaiset eivät halua kerrottavan, ja jotka ne omalla päätöksellään julistavat salaisiksi. Alunperin avoimempi tiedottaminen Viestikoekeskukselta vähentäisi vuotamisen tarvetta.

Viranomaisten reagointi kotietsintöineen on ollut suomalaisittain poikkeuksellinen rajua. Se on osaksi rikoksen selvittämistä, mutta sen voi myös nähdä painostuksena ja varoituksena tiedotusvälineille.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.