Pääkirjoitus: Vain epävarma on varmaa Kataloniassa

Kataloniassa on maanantaina jännittävä päivä. Espanjan on määrä ottaa Katalonian paikallishallinto haltuunsa. Sunnuntaina Barcelonan kaduilla oli aggressiivisia mielenosoituksia, joissa monarkian kannattajat vaativat Katalonian itsenäisyyttä ajavia nurkkaan.


Espanjan ja Katalonian välienselvittelyä seuraa koko Eurooppa. Euroopan unionin yhtenäisyyden nimiin vannovia Espanjan natiseminen liitoksissaan järkyttää. EU-kriitikoille Espanjan kiehunta antaa pontta. Esimerkiksi perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja puolueen presidenttiehdokas Laura Huhtasaari antoi viikonvaihteessa Itä-Suomen kiertueellaan huutia Espanjalle ja koko EU:lle.


Katalonian julistauduttua perjantaina itsenäiseksi, Espanjan hallinnon vastaisku oli nopea. Se kertoi ottavansa maanantaina aluehallinnolta vallan pois. Sunnuntaina ilmestyneen mielipidemittauksen mukaan suurin osa katalonialaisista kannattaa pysymistä Espanjassa. Tosin mittauksessa löytynyt ero kannattajien ja vastustajien välillä oli niukka.


Vielä sunnuntaina kukaan ei tiennyt, miten tuo vallan takaisin ottaminen tapahtuu. Mielenosoituksissa puheet olivat kuitenkin koventuneet, ja Katalonian itsenäisyyttä ajavien ja sitä vastustavien mahdollisuus hoitaa asia neuvottelemalla vaikeutuu koko ajan. Kukaan ei toivo väkivaltaista välienselvittelyä Kataloniaan. Sen todennäköisyys kuitenkin kasvaa koko ajan.


Käy maanantaina miten tahansa, jo nyt Espanja on hauraampi kuin aikoihin. Suuren eurooppalaisen valtion vakava eripuraisuus ei ole hyväksi kenellekään, ei myöskään katalonialaisille tai espanjalaisille.

Pekka Lakka
pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset