Rinne haastetaan kärkipaikalta

Keskusta ja SDP ovat Helsingin Sanomien teettämän puoluekannatusmittauksen kärjessä tasalukemilla. Kumpikin puolue saisi 20,8 prosentin kannatuksen, jos vaalit pidettäisiin nyt. Useimmat puolueista olisivat tyytyväisiä johtoasemaan, mutta ainakin osa sosiaalidemokraateista ei ole. Kansanedustaja Timo Harakka ilmoitti haastavansa Antti Rinteen SDP:n seuraavassa puoluekokouksessa.

Harakan lausunnot, ettei ole Rinnettä vastaan, ovat turhaa kursailua. Istuvan puheenjohtajan haastaminen kertoo, että jotakin tyytymättömyyttä nykyiseen linjaan on, vaikka Harakan lausunnoista ei selvästi käy ilmi, mikä muuttuisi. Oletettavasti SDP:n ja ammattiyhdistysliikkeen sidos höllentyisi ja Harakan henkilöhistorian perusteella vihreät arvot korostuisivat.

Kun SDP:n puoluesihteeri joka tapauksessa vaihtuu, on mahdollista, että puolue menee jo huhtikuussa pidettäviin kuntavaaleihin täysin uudella johdolla. Kannatuskyselyjen kärjessä keikkuvalle puolueelle siinä on vahvaa riskinoton makua.

Jos Rinteen asema horjuukin, niin toisen gallupjohtajan, pääministeri Juha Sipilän, asema tuntuu viime viikkojen myllytyksen jälkeen yllättävänkin vahvalta. HS:n kysely ei kokonaisuudessaan osunut Terrafame- ja Yle-kohujen kanssa päällekkäin, mutta niiden olisi silti helposti olettanut heijastuneen Keskustan suosioon. Sipilän eduskuntavaalien edellä keräämä kannatus kantaa edelleen.

Keskusta on muutenkin selvinnyt hallitusvastuusta pienemmin kolhuin kuin perussuomalaiset. Siitä huolimatta, että monet kansalaisia puhuttaneet asiat, kuten postiasiat tai sote-uudistus, ovat nyt keskustalaisen ministerin käsissä.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@esaimaa.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.