Pääkirjoitus: Määräaikaisuus tarjoaa väylän työmarkkinoille

Hallituksen kehysriihen esityksiin kuului, että alle 30-vuotiaan, yli kolme kuukautta työttömänä olleen voisi palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perusteluja. Nykyisinhän määräaikaisen työsuhteen perustamiselle vaaditaan selkeä tarve, kuten sijaisuus. Vasemmisto-oppositio on arvostellut esitystä työehtojen heikentämisestä ja ”ikuisen koeajan” luomisesta. SDP on ilmoittanut tekevänsä hallitukselle välikysymyksen aiheesta.

Opposition huoli voi kuitenkin olla liioiteltua. Perusteettoman työsuhteen luominen ei ole nuorille uhka vaan mahdollisuus. Se auttaa monia työttömiä pääsemään työelämän syrjään kiinni ja ehkä saamaan sitä kautta vakituisen työpaikan tai ylläpitämään ammattitaitoaan. Ei myöskään ole kohtuutonta, että työttömille nuorille annetaan etua työmarkkinoilla. Muutoksella madalletaan yritysten palkkaamiskynnystä ja helpotetaan työsuhteeseen pääsemistä, kuten Juha Sipilä (kesk.) totesi pääministerin haastattelutunnilla Lahdessa sunnuntaina.

Perustelemattomat työsuhteet eivät ole ongelma palkattaville vaan lähinnä niille jo määräaikaisessa työsuhteessa oleville, jotka odottavat työsuhteensa jatkuvan joko uudelleen määräaikaisena tai muuttuvan toistaiseksi voimassa olevaksi.

Tässä yhteydessä kannattaa myös muistaa, että jos nykyistä lakia kirjaimellisesti noudatetaan, niin perustelemattoman työsuhteen vaihtoehtona on, etta työpaikkaa ei synny ollenkaan. Tosin tähänkin saakka perustelut määräaikaisuudelle ovat voineet olla hyvin väljiä, kuten organisaatiouudistuksen keskeneräisyys tai muuttunut markkinatilanne.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet