Vapaan aukiolon hyödyt isoille

Kaupan liitto julkisti maanantaina selvityksensä vapaiden aukioloaikojen vaikutuksista. Tulokset eivät ole yksiselitteisen myönteisiä. Kauppa sai toivomansa piristysruiskeen, mutta sen myönteiset vaikutukset uhkaavat jäädä lyhytaikaisiksi. Pysyvimmän hyödyn uudistuksesta ovatkin saaneet asiakkaat, joiden ei enää tarvitse miettiä, milloin kaupat palvelevat ja milloin eivät.

Uudistusta ajettiin lupaamalla lisää työpaikkoja kaupan alalle. Selvityksen mukaan niitä saatiinkin noin 2 500, mutta ei ilmaiseksi. Muutos kiihdytti alan rakennemuutosta, joka on vähentänyt pienten ja yrittäjävetoisten kauppojen myyntiä ja lukumäärää vauhdilla. Yrittäjien ja heidän perheenjäsentensä työt ovat vähentyneet lähes saman mitä suurissa liikkeissä työpaikat ovat lisääntyneet.

Tällainen keskittymiskehitys ei ole kuluttajien kannalta suotavaa. Se johtaa vaihtoehtojen vähentymiseen ja palveluiden heikentymiseen etenkin harvaan asutuilla alueilla. Tosin kauppakuolemat koskettavat myös isoja yksiköitä, kuten Anttilan tuore konkurssi kertoo. Se meni nurin, vaikka kaupan liiton mukaan vapaat aukiolot ovat hyödyttäneet nimenomaan päivittäistavarakauppoja ja tavarataloja.

Kauppa on syystä huolissaan tulevaisuutensa näkymistä. Aukiolomuutoksen lisäksi liikevaihtoa on tänä vuonna kasvattanut kuluttajien ostovoiman lisääntyminen. Palkkojen jäädyttäminen pysäyttää sen kokonaan, mikä ei voi olla näkymättä myös kaupan kassoilla. Alalla onkin syytä toivoa, että viimeiset kilpailukykysopimukseen liittyvät neuvottelut saadaan maaliin ja hallitus voi lunastaa lupauksensa veronalennuksista täysimääräisesti.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@esaimaa.fi

Luetuimmat