Pääkirjoitus: Ennakkoäänestys ennustaa nousevaa äänestysaktiivisuutta eurovaaleissa—Epävarmoja edelleen paljon

Ylen torstaina julkistama eurovaalien puoluekannatusmittaus noudattelee eduskuntavaalien tulosta sikäli, että keskusta on sen mukaan kärsimässä suuren tappion ja menettämässä yhden paikan. Vihreät puolestaan ovat saamassa kaksi paikkaa lisää.

Ennusteen luotettavuutta laskee se, että kyselyssä vain runsaat puolet vastaajista ilmoitti puoluekantansa. Se voi kertoa äänestäjien epävarmuudesta, mutta kun vaalipäivä on jo näin lähellä, niin myös siitä, etteivät eurovaalit jaksa kiinnostaa. Jos ei aio äänestää, on turha kertoa mielipidettäkään.

Kantansa ilmoittamatta jättäneiden suuri osuus voi siis ennakoida huonoa äänestysprosenttia sunnuntain vaaleissa. Näin ei välttämättä tarvitse käydä, sillä tiistaina päättynyt ennakkoäänestys sujui vilkkaammin kuin viisi vuotta sitten. Tällä kertaa äänensä kävi etukäteen antamassa 21 prosenttia äänioikeutetuista, kun vuonna 2014 jäätiin 17,4 prosenttiin. Tuolloin lopullinen äänestysprosentti oli 39. Jos nyt mennään samalla kaavalla, niin äänestysaktiivisuus voi nousta 45 prosentin tuntumaan. Sekään ei ole kehuttava tulos, mutta suunta olisi oikea.

Yhä useammasta Suomeakin koskettavasta asiasta päätetään Euroopan unionissa, missä Euroopan parlamentilla on yhä keskeisempi rooli. Suomalaiset mepit eivät muodosta Brysselissä omaan ryhmäänsä vaan vaikuttavat yleiseurooppalaisten yhteenliittymien kautta.

Kun miettii, lähteäkö vaaliuurnille vai ei, niin kannattaa muistaa, että edustajapaikat täytetään joka tapauksessa äänestysprosentista riippumatta. On järkevämpää osallistua edustajien valintaan kuin tyytyä seuramaan sivusta, mitä muut päättävät.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat