Suomi on sittenkin mallimaa

Maailman kuva jouluaattona on lähihistorian sekavin. Soditaan, tehdään terrori-iskuja ja puhutaan taas estoitta ydinasearsenaalin kasvattamisesta. Inhimillinen hätä ja kärsimys kasvavat. Ihmisen mieltä myllertävät turvattomuus ja myös ennakoimattomuus. Mitä tapahtuukaan huomenna?

Maailman murheet ovat ihmisten synnyttämiä. Sotilas tarttuu aseeseen, kun päättäjät eivät osaa sopia asioista pöydän ääressä. Terroritekoja syntyy, koska jotkut ihmisryhmät käyttävät syyttömiin kohdistuvaa silmitöntä väkivaltaa mielenilmaisun välineenä.

Nykyinen Venäjän ja tuleva USA:n presidentti ovat pyssymiehiä. Putin on sen tylysti Ukrainassa näyttänyt. Jos Trump toimii puheidensa mukaan, amerikkalainen sotilas saattaa ryhtyä maailmanpoliisiksi melko pienistäkin syistä. Tuoreina mielipiteinään molemmat ovat ilmaisseet halunsa panostaa ydinaseisiin.

Suomen ongelmat ovat loppujen lopuksi vielä pieniä, mutta yksittäiset väkivallanteot ovat täälläkin muuttuneet arvaamattomiksi. Silti Suomi on maailman kartalla turvallinen maa, joka yrittää pitää mahdollisimman hyvää huolta vähäosaisista. Vaikka huolenpidon laadusta pitää taloussäästöjen takia olla huolissaan, Suomi on monelle muulle valtiolle mallimaa. Meitä hellitään vaikkapa puhtaalla juomavedellä — itsestäänselvyys täällä, suuri haave miljardeille ihmisille.

Joulu antaa mahdollisuuden turvalliseen ja tiiviiseen yhdessäoloon läheisten kesken. Monen muun maan kansalaiselle tämä olisi joulun paras lahja.

Pekka Lakkapekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.