Pääkirjoitus: Toimittajan pamputtaminen ja hiihtäjän taklaaminen ovat eri asioita

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kannattajien mielenosoitukset eri puolilla Venäjää sujuivat odotetusti. Poliisi hajotti mielenosoituksia ja pidätti niihin osallistuneita ihmisiä. Myös pamput heiluivat. Sitä niskaansa sai mielenosoituksia raportoimassa ollut Ylen toimittaja.

Sunnuntaina naapurimaan edustajan väkivallan sai puolestaan tuta suomalainen maajoukkuehiihtäjä Joni Mäki. Miesten viestissä Suomen ankkurina hiihtänyt Mäki voitti maalisuoran mittelössä maailman parhaan mieshiihtäjän, Venäjän Aleksandr Bolšunovin. Tappioon taipunut Bolšunov löi maalisuoralla kahdesti Mäkeä sauvalla. Maaliin tultuaan venäläishiihtäjä taklasi Mäen nurin ennen näkemättömällä laturaivolla.

Kaksi erillistä tapahtumaa ovat toisistaan irrallisia. Venäjällä ei suvaita opposition politiikkaa tai opposition johtohahmoja tukevia laajoja mielenilmaisuja. Tämä on puhtaasti poliittinen päätös. Poliisi hajottaa mielenosoituksen Venäjällä juuri silloin kuin maan johto niin käskee.

Yksittäisen urheilijan huonosta häviämisestä ei sen sijaan pidä tehdä valtiollista asiaa. Bolšunovin törttöily kertoo ennen kaikkea hänestä itsestään. Ei Bolšunov Mäkeä hakannut tai taklannut Kremlin käskystä.

Tapaus Bolšunovin käsittely ei kuitenkaan ole ohi. Hämeen poliisilaitos käsittelee parhaillaan yksittäisten ihmisten tekemiä tutkintapyyntöjä, jotka voivat viedä Bolšunovin käräjille. Hyvää on, että nyt tapahtumat käsitellään oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS teki pelkurimaisen ratkaisun, kun se ei antanut sääntöjä rikkoneelle urheilijalle henkilökohtaista rangaistusta. FIS olisi lätkäissyt rajut sanktiot, jos hölmöilijä olisi ollut B-sarjan hiihtäjä ja jos temppu olisi kohdistunut johonkin supertähteen.

Mitä taas tulee politiikkaan, lienee turha odottaa, että presidentti Vladimir Putin kilauttaa kollegalleen Sauli Niinistölle ja pahoittelee pamputtamista ja laturaivoa. Maassa maan tavalla.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset