Pääkirjoitus: Matkailussa taas katse lähemmäs

Rajoituksista huolimatta kuluva kesä luo taas uskoa kotimaanmatkailuun sekä perinteisiltä turistialueilta Euroopasta saapuvaan kysyntään. Esimerkiksi leirintäalueet, karavaanarikulttuuri ja pyöräily elävät uutta kukoistustaan. Lähialuematkailu ja kotimaan väljissä luontokohteissa liikkuminen ovat arvossaan.

Matkailuyhtiö Gosaimaan hallitus linjasi sekin osaltaan uusiksi yhtiön strategiaa. Verkkoja ei enää heitetä kauas Kiinan suuntaan, vaan keskitytään kotimaahan, Venäjään sekä Lappeenrannan lentokentän kautta saavutettaviin Euroopan kohteisiin. Venäjältä tuleva turismi on koronatilanteen takia ymmärrettävästi pysähdyksissä, mutta sitäkin tärkeämpää on löytää korvaavaa kysyntää muualta.

Gosaimaa on Etelä-Karjalan kuntien ja matkailuyritysten yhtiö, jonka tarkoituksena on edistää maakunnan matkailua. Tavoitteiden toteutumisen ja talouden suhteen Gosaimaan viime vuosi ei ollut menestys. Uusi ja lähemmäs tähtäävä strategia toivottavasti antavat sille uutta tuulta purjeisiin.

Viime viikon hyviä matkailu-uutisia oli Ryanairin lentojen alkaminen Lappeenrannan kentältä. Toiminta kentällä luvataan avata turvallisesti, turvavälejä pitäen, sekä lennoilla kasvomaskit naamalla.

Lentoliikenteen jatkumista ei toivota pelkästään sen takia, että lentokenttä pysyisi pystyssä, vaan ennen kaikkea matkailun ja elinvoiman takia.

Kevättalvella huolta aiheutti se, kun viimeisten Italian-lentojen aikaan Bergamon alueella koronatilanne synkistyi synkistymistään. Nyt taudista ja sen tarttumisesta tiedetään enemmän kuin kevättalvella, mutta lentokentän ja lentoyhtiön vastuullisilla pitää olla erityistä herkkyyttä keskeyttää lennot, jos tilanne kohdemaissa kääntyy huonompaan, ja uusia uhkia ilmaantuu.

Lappeenrannan lentokentän pienet tilat huomioiden, hygienia-asioihin kenttä joutuu joka tapauksessa kiinnittämään erityistä huomiota.

ilkka.pohjalainen@esaimaa.fi