Pääkirjoitus: Hallitus yllätti Parikkalan — Uusi kansainvälinen rajanylityspaikka voi tuoda mukanaan uusia tulijoita Laatokan suunnasta

Parikkalan rajanylityspaikka saa kansainvälisen statuksen vuonna 2024. Antti Rinteen hallitus julkisti Parikkalaa koskevan periaatepäätöksen alkuviikosta.

Hallituksen päätös on yllätys. Tähän asti rajaviranomaiset ovat olleet nihkeitä Parikkalan avaamiselle.

Syitä on kaksi. Raha ja kaakkoisrajan nykyisten rajanylityspaikkojen vajaakäyttö.

Nykyisten rajanylityspaikkojen kapasiteetti mahdollistaa 20 miljoonan rajanylittäjän vuotuisen määrän. Esimerkiksi viime vuonna rajanylittäjiä oli alle kymmenen miljoonaa.

Raha ei enää ole esteenä, sillä hallitus osoittaa Parikkalaan rahoituksen investointeihin ja myöhemmin toimintamenoihin.

Hallituksen päätös onkin ennen kaikkea uuden hallituksen aluepolitiikkaa. Se on osa Savonlinnan seudun pelastuspakettia ja varmasti henkinen piristysruiske Parikkalalle.

Parikkalassa uutisesta onkin osattu riemuita. Rajan odotetaan tuovan alueelle elinvoimaa ja uusia yrityksiä.

Samalla se monipuolistaa koko Saimaan alueen matkailun edellytyksiä. Erityisen paljon odotuksia on Saimaan, Laatokan ja Hiitolanjoen matkailupakettien osalle.

Parikkalan rajanylityspaikka voi vaikuttaa jonkin verran Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikkojen liikenteeseen. Imatralla ja Lappeenrannassa pohditaan varmasti, viekö Parikkala matkailijapotentiaalia esimerkiksi Savonlinnan alueelle.

On silti hyvä muistaa, että Parikkala avaa mahdollisuuksia kokonaan uusille tulijoille Laatokan länsi- ja pohjoispuolelta.

Tällä hetkellä rajanylityspaikkoja enemmän venäläisten turistien liikkeitä määrittelee Venäjän kituuttava talous. Itärajan mahdollisuudet pitäisikin avata entistä paremmin Suomeen tuleville Keski-Euroopan matkailijavirroille.