Himmeää valoa tunnelin päässä

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen julisti tiistaina taantuman päättyneeksi. Suomen talous on taas tukevalla pohjalla ja kääntynyt kotimaisen kysynnän vetämänä kasvu-uralle. Työllisyys on parantunut ja teollisuustuotanto kasvaa ensimmäistä kertaa neljään vuoteen.

Taantuman ohittaminen hyvä uutinen, joka voi jo itsessään piristää taloutta ja innostaa investointeihin ja kuluttamiseen. Taloudessa on prosenttien ja eurojen lisäksi mukana myös paljon psykologiaa. Myönteiset uutiset voivat synnyttää positiivisen kierteen.

Tunnelma on silti edelleen vähän vaisu. Ennustetut kasvuprosentit alkavat yhä ykkösellä ja korjaukset ylöspäin ovat desimaaliluokkaa. Uudetkaan kasvuluvut eivät riitä kääntämään valtion velkaantumista eivätkä nostamaan työllisyysastetta hallituksen tavoittelemaan 72 prosenttiin. Näihin tavoitteisiin tarvittaisiin noin 2,5 prosentin kasvu eli tuplaten ennustettuun nähden.

Mahdotonta yli kahden prosentin talouskasvun saavuttaminen ei ole. Naapurimme euromaa Viro ja euroon kuulumaton Ruotsi ovat molemmat runsaan kahden prosentin vauhdissa. Suomi joutunee tyytymään niukkaan kasvuun ainakin 2020-luvun alkupuolelle saakka.

Tulevia talouspoliittisia linjanvetoja saattaa vaikeuttaa se, että hallituspuolueiden välillä on – päinvastaisista vakuutteluista huolimatta – selviä näkemyseroja tilanteesta. Tämä kävi ilmi eduskunnan aloittaessa ensi vuoden budjetin käsittelyn. Keskustan ryhmäpuheenvuoron pitäjä Esko Kiviranta sanoi, että tärkeimmät päätökset on jo tehty, kun taas kokoomuksen Outi Mäkelä vaati lisää rakenteellisia uudistuksia ja tiukkaa finanssipolitiikkaa.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@esaimaa.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.