Pääkirjoitus: Poliitikolle soitto ei voi olla kaista hoitojonon ohi – Vesterisen toimissa kyse vakavista asioista

Väitteet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten johtavaa poliitikkoa Marja-Liisa Vesteristä (sd.) vastaan tarkentuivat kuluneella viikolla. Vesterisen luottamus sote-piirin hallituksen puheenjohtajana on nyt todella vaakalaudalla.

Vesterisen väitetään puuttuneen vahvasti operatiiviseen toimintaan. Eksoten tarkastuslautakunnan tekemässä tutkintapyynnössä eritellään 14 tapausta, joissa hän olisi käyttäytynyt epäasiallisesti. Väitteiden mukaan Vesterinen on junaillut yksittäisten asiakkaiden lääkäriaikoja ja puuttunut rekrytointeihin. Lisäksi hän on pyytänyt Eksoten Mallu-autoa vetonaulaksi demareiden tapahtumaan.

Yksi räikeimmistä tapauksista liittyy Eksoten toimitusjohtajan valintaprosessiin. Kun johtava virkamies kommentoi joidenkin hakijoiden osaamista, hallituksen puheenjohtaja oli puhutellut häntä ja nimitellyt tytöksi. Virkamiehen mukaan hän erosi tämän seurauksena tehtävästään.

Vesterinen kiistää toimineensa asiattomasti. Tytöttelyn hän myöntää mutta sanoo antaneensa kyseisen palautteen rauhallisesti ja siihen olleen muun työryhmän tuki.

Lääkäriaikoihin puuttumista hän perustelee velvollisuudella huolehtia asiakkaasta, jos epäkohtia tulee tietoon.

Poliisi totesi, että rikostutkintaan ei ole aihetta. Virkavelvollisuutta ei siis ole rikottu. Siinä suhteessa pulinat pois. Asiallisia väitetyt toimet eivät silti ole.

Kuntalaiset joutuvat epätasa-arvoiseen asemaan, jos hoitojonojen ohi pääsee soittamalla ylimmälle poliitikolle.

Seuraavaksi Eksoten tilapäinen valiokunta arvioi, nauttiiko Vesterinen valtuuston luottamusta. Jos ei, hallituksen puheenjohtajisto menee vaihtoon.

Yksiselitteistä on, että poliitikkojen ei pidä huseerata lääkäreiden tai palveluesimiesten tontilla.

Ensinnäkin kuntalaiset joutuvat epätasa-arvoiseen asemaan, jos hoitojonojen ohi pääsee soittamalla ylimmälle poliitikolle.

Toiseksi poliitikko ei ole hoitotyön ammattilainen. Oman alansa asiantuntijan työhön puuttuminen kertoo epäluottamuksesta. Sellainen toiminta ei ainakaan lisää työtehtävän houkuttavuutta.

Hallituksen puheenjohtaja ei myöskään voi esittää Eksotelle pyyntöä rivikansalaisena tai -poliitikkona. Kuiskaus kuulostaa omassa organisaatiossa huudolta.

Tämä pyykki pitää pestä Eksotessa loppuun asti.

eeva.sederholm@esaimaa.fi

Luetuimmat