Pääkirjoitus: Leikkausten määrällä merkitystä

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiriin laajan päivystyksen status näyttää uhatulta.
Vuoden alussa voimaan tuli uusi asetus erikoissairaanhoidon työnjaosta. Sen mukaan sairaaloiden toimintaa siirretään yliopistollisiin sairaaloihin, jos toimenpidemäärät jäävät alle tiettyjen rajojen.

Etelä-Karjalassa jäädään tällä hetkellä useissa toimenpiteissä alle tavoitteiden. Esimerkiksi synnytyksiä on alle tuhat vuodessa ja olkapään tekonivelleikkauksia alle 40 vuodessa. Myös monet syöpäleikkaukset jäävät alla vähimmäismäärän.

Hoidon tarve vähenee, jos väki vähenee. Lähiseuduilta voidaan kuitenkin saada tänne lisää asiakkaita. Eksotella on osaamista monissa leikkauksissa ja mahdollisuus houkutella osaavaa työvoimaa. Vastikään se sai nuorilta lääkäreiltä tunnustusta yhtenä parhaista erikoistumispaikoista.

Markkinointipuoli pitää kuitenkin ottaa haltuun. Kisa asiakkaista käy jo kovana. Mikkelin ja Savonlinnan Essote ja Sosteri sopivat kiivaasti yhteistyöstä keskenään. Ne myös markkinoivat leikkauksiaan Eksoten alueella.

Potilaan kannalta leikkauspaikkaa tärkeämpää on, että hoito on mahdollisimman hyvää. Toimintojen supistuminen vie kuitenkin Eksoten uskottavuutta valtakunnan päättäjien silmissä. Tällöin voi päivystystatus voi olla vaakalaudalla.

Ensimmäinen raportti aiheesta ilmestyy keväällä. Nopealla aikavälillä ei kuitenkaan tapahdu suuria asioita. Yliopistolliset sairaalatkaan eivät ole valmiita vastaanottamaan määrättömästi potilaita.

Eeva Sederholm

eeva.sederholm@esaimaa.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet