Pääkirjoitus: Presidentin valinta kiinnostaa kansaa

Vaalien ennakkoäänestys päättyi tiistai-iltana ennätyslukemiin.


Ennakkoon äänensä antoi Kaakkois-Suomen vaalipiirin äänioikeutetuista 37,7 prosenttia ja koko valtakunnassa äänestysprosentti oli 36,1.


Edellisissä eli vuoden 2012 presidentinvaaleissa koko maan äänestysprosentti oli ennakkoäänestyksen päätyttyä 32,7.

Etelä-Karjalassa innokkaimmat äänestäjät löytyvät Savitaipaleelta, jossa 45,1 prosenttia on jo äänestänyt.


Ennakkoäänestyksen suosio on viime vuosina kasvanut kaikissa valtiollisissa vaaleissa, joten vuoden 2012 lukujen ylittäminen ei ole yllätys. Samaan aikaan varsinaisen vaalipäivän merkitys vähenee, vaikka monille sunnuntai näyttäytyy yhä perinteisenä kansanvallan toteutumisen päivänä.


Ennakkoäänestyksen suosion takana voi olla monia syitä. Yksi liittyy varmasti ihmisten vapaa-ajan käyttöön. Sunnuntaina voi olla vaikka hyvä ulkoilupäivä. Toisaalta se on monille työpäivä. Esimerkiksi savupiippujen Etelä-Karjalassa on paljon vuorotyöläisiä.


Vilkas ennakkoäänestys kertoo varmuudella siitä, että presidentin valinta kiinnostaa yhä suomalaisia.


Muhiiko uurnissa yllätys? Sitä on vaikea arvioida, sillä monissa keskeisissä presidentin toimivaltaan kuuluvissa asioissa ehdokkaat ovat olleet samanmielisiä. Esimerkkinä Nato-kysymys. Presidentinvaalien mahdollista toista kierrosta ei jättiyllätyksenä voisi pitää. Jos gallupeihin on luottaminen, presidentin vaihdos olisi sellainen.

Harri Manskinen

harri.manskinen@esaimaa.fi

Luetuimmat