Pääkirjoitus: Muovitikusta ympäristöasiaa

EU:n komissio julkisti maanantaina esityksensä muoviroskan vähentämiseksi maailman merissä. Esityksessä päähuomion saavat tavallista kuluttajaa lähellä olevat tuotteet, kun komissio on kieltämässä muoviset vanupuikot, aterimet ja lautaset, mehupillit, juomien sekoitustikut sekä ilmapallotikut. Muutamille muille tuotteille asetettiin vain vähennystavoitteita.

Kieltolistalle joutuneet tavarat vaikuttavat pieniltä, mutta komissiolla on perusteensa. Ne kaikki ovat korvattavissa puupohjaisilla tuotteilla, ja monet niistä edustavat turhaa kuluttamista. Ne myös muodostavat jopa puolet meriin päätyvästä muoviroskasta. Tieto nojaa tutkimukseen, jota varten EU:n rannoilta kerättiin yli 350 000 muoviroskaa. Pieninä tavaroina ne on helppo heittää käytön jälkeen ympäristönsuojelun näkökulmasta väärään paikkaan.

Muoviteollisuus vastustaa tuotantoon puuttumista, mutta komission lista on lopulta aika lyhyt. Voi helposti kuvitella, että on vasta alkusoittoa myöhemmille vielä laajemmille toimille, jos asiat eivät muuten lähde etenemään. Maailmassa valmistetaan esimerkiksi vuosittain 100 miljardia muovipussia. Niitä ei kielletty, koska niitä varten on oma direktiivinsä.

Muovi on ongelmistaan huolimatta erinomainen raaka-aine muun muassa hygieenisyytensä takia, ja on vaikea uskoa, että se kiellettäisiin ainakaan lähitulevaisuudessa aivan kokonaan. Kieltojen lisäksi pitää rakentaa kunnollinen kierrätys- ja keruujärjestelmä, joka osaa tunnistaa eri muovilaadut ja ohjata ne uudelleen käytettäväksi. Tässä tullaan myös kuluttajan vastuuseen. Muoviroska ei joudu luontoon, ellei joku sitä sinne heitä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi