Pääkirjoitus: Sammontalon käänne enteilee Lappeenrannan kouluverkon kutistumista

Lappeenrannan kouluverkon tulevaisuutta mankeloidaan parhaillaan kaupungin päätöksentekokoneistossa. Isona yksityiskohtana keskusteluun nousi kaupungin länsialueelle suunniteltu Sammontalo. Toimitilatoimikunta esittää hankkeen supistamista.

Sammontalon suunnitelman mukaan siitä olisi muodostunut monitoimikokonaisuus, joka sisältäisi muun muassa koulun, päiväkodin, liikuntahallin, kirjaston ja neuvolan. Hankkeen kustannusarvio oli yli 40 miljoonaa euroa ja sen piti valmistua keväällä 2023. Kokonaisuudesta järjestettiin jo pari vuotta sitten arkkitehtuurikilpailu.

Nyt esitys on, että monitoimitaloajatuksesta luovuttaisiin, tai ainakin siirrettäisiin. Palveluita viilattaisiin kuntoon pienimuotoisemmin.

Esityksen taustalla on kaupungin väestökehitys. Peruskouluikäisten määrä kasvaa vielä pari vuotta, mutta kääntyy sitten ennusteiden mukaan selvään laskuun.

Tuoreimpien ennusteiden mukaan kouluikäisten ikäluokka länsialueella on kolmanneksen pienempi kuin aiemmissa ennusteissa, joiden pohjalle Sammontalo oli suunniteltu.

Koko Lappeenrannassa ennustetaan kymmenen vuoden kuluttua olevan yli tuhat oppilasta vähemmän kuin nyt. Vähennys olisi nykyisen Kimpisen koulukeskuksen luokkaa.

Kouluverkkokokonaisuuden uudelleenmiettimiseen on perusteet. Silti Sammontalon tulevaisuus ei ole kirkossa kuulutettu.

Sammontalon suunnitelmien supistaminen on vasta esitys. Se etenee lautakuntiin ja sitä kautta kaupunginhallitukseen. Keskustelu aiheesta on vasta käynnistynyt.

Valtuuston varapuheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.) ehti jo moittia ehdotusta epätasa-arvoiseksi. Länsialueen kouluverkkoa kun on jo supistettu uusi koulukompleksi mielessä.

Kouluverkkosuunnitelmiin saadaan tarkennusta keskiviikkona. Sen jälkeen myös kuntalaisilla on mahdollisuus muodostaa niistä mielipiteensä.

eeva.sederholm@esaimaa.fi