Pääkirjoitus: Johdon vaihtuminen antaa Eksotelle mahdollisuuden uuteen alkuun

Kansanedustaja Anneli Kiljusen (sd.) valinta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten hallituksen puheenjohtajaksi varmistuu torstaina. Lappeenrannan sosialidemokraatit päättävät maakunnan johtopoliitikon paikasta kokouksessaan. Virallisesti kuvion hyväksyy Eksoten valtuusto 27. helmikuuta.

Kiljunen siirtyy loppuvaalikaudeksi paikkaamaan Marja-Liisa Vesteristä (sd.), joka ilmoitti maanantaina eroavansa paikalta. Taustalla olivat syytökset huonosta johtamisesta ja erityisesti puuttumisesta operatiiviseen toimintaan.

Ainakin tässä suhteessa Kiljusen valinnan voi ajatella normalisoivan tilannetta. Kansanedustajana Kiljusen vastuut ovat toki vähentyneet edellisestä vaalikaudesta, jolloin oli sosiaali- ja terveysvaliokunnassa työstämässä sote-uudistusta yötä päivää. Silti kansaedustaja aika Eksoten johtamisessa on tiukemmassa kuin kaupunginvaltuutettu Vesterisellä. Aikaa operatiiviseen toimintaan puuttumiseen tuskin on, jos halujakaan.

Kuohunta Eksoten ympärillä ei ole ainakaan parantanut sen mainetta.

Vesterinen ei puhdistanut pöytää eronsa yhteydessä. Sen sijaan hän sysäsi syyn erostaan Eksoten väliaikaisen valiokunnan puheenjohtajan Antti Vilkon (kesk.) niskoille syyttämällä tätä poliittisesta pelistä. Epäluottamuksen voi kuitenkin päätellä olleen laajempaa. Muutoinhan Vesterisen olisi kannattanut odottaa päätöstä jatkostaan.

Muutokset johtamisessa ovat joka tapauksessa Eksotelle mahdollisuus. Nyt sekä toimitusjohtaja että hallituksen puheenjohtaja vaihtuivat vuoden sisällä. Lisäksi korkein virkamiesjohto on kokenut suuria muutoksia.

Tässä on mahdollisuus uuteen alkuun. Johtamisen muutokset tuovat toivottavasti uudistumista koko organisaatioon.

Sitä Eksote tarvitsee, sillä haasteita kansan sote-palveluiden järjestämisessä riittää.

eeva.sederholm@esaimaa.fi