Pääkirjoitus: KRP paljasti ainutlaatuisen huijauksen

Keskusrikospoliisi on tehnyt mallikasta työtä, kun se paljasti törkeän turvapaikkahuijauksen. Tapauksen tutkinta on vielä kesken. KRP esittää yhden henkilön vangitsemista todennäköisin syin epäiltynä törkeään petokseen ja törkeään väärennökseen.

Tarina sai alkunsa vuonna 2015, kun irakilainen mies saapui Suomeen turvapaikanhakijana tyttärensä kanssa. Hän kertoi työskennelleensä kotimaassaan rikostutkijana ja joutuneensa työnsä vuoksi jopa tappoyritysten kohteeksi.

Suomi käännytti miehen. Sittemmin tytär ja muut omaiset kertoivat Ylelle, että mies oli tapettu Irakissa muutama viikko paluun jälkeen. Ylen uutisen taustaksi omaiset olivat toimittaneet kuolintodistuksen.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi Suomelle tuomion viime vuoden lopulla. Tuomion perusteluissa Suomen todettiin käännytyspäätöksellään rikkoneen ihmisen oikeutta elämään.

KRP:n tietojen mukaan mies on kuitenkin yhä elossa. Jos näin on, Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin joutunee muuttamaan tuomiotaan. Suomi maksoi EIT:n päätöksellä tuntuvia korvauksia käännytetyn tyttärelle. Uutisten perusteella näyttää siltä, että KRP esittää vangittavaksi juuri korvauksia saanutta tytärtä.

Kysymys on yksittäisestä tapauksesta. Silti se kertoo turvapaikkapäätösten hankaluudesta. Viranomaisyhteistyö hakijan alkuperämaan kanssa voi olla vaikeaa. Silloin turvapaikkapäätöksiä tekevä saattaa joutua nojaamaan liikaakin hakijan omiin kertomuksiin.

Kun maahanmuuttoon ja turvapaikkapäätöksiin liittyy lisäksi poliittista painetta, ei päätöksiä tekeviä viranhaltijoita käy kateeksi.

Jos vangituksi esitettävä aikanaan tuomitaan, ovat viranomaiset tehneet oikean päätöksen. EIT:n tuomion jälkeen tilanne näytti päinvastaiselta. Tarinan konna taitaa ollakin muualla kuin maahanmuuttovirastossa.