Pääkirjoitus: Koiran pitäminen vaatii huolellisuutta — Hyvä koiranomistaja tuntee koiraetiketin ja myös noudattaa sitä

Koiran vapaaksi päästäminen voi aiheuttaa monenlaista haittaa luonnoneläinten pesimäaikana. Tämä tuli todistetuksi Lappeenrannan Luhtalammensuon Natura 2000 -alueella, jossa silminnäkijöiden mukaan koira häiritsi kurkien pesintää.

Vapaana kulkevat lemmikkikoirat häiritsevät luonnoneläimiä, ja juuri siksi asiasta säädetään myös laissa. Koirat on joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta pidettävä kiinni tai välittömästi kytkettävissä maaliskuun alusta yli elokuun puolivälin. Vain pihat, puutarhat ja aidatut alueet ovat tämän säännön ulkopuolella — ja niilläkin koiran vapauttamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Luonnonsuojelualueilla koiran pitäminen vapaana on kiellettyä aina.

Koirien kytkemisestä on sääntönsä myös taajamissa, joissa koirien pitäisi olla hihnan päässä, ellei kyse ole koirapuistosta, harjoittelupaikasta tai suljetusta piha-alueesta. Sallituillakin paikoilla koiraa tulee valvoa.

Säännöksille on syynsä. Silloin tällöin ilmenee tapauksia, joissa koira käy sivullisen kimppuun, kuten esimerkiksi heinäkuun alussa Hämeenlinnassa. Poliisin mukaan omistaja ei kyennyt hallitsemaan koiraa, joka oli kyllä kytketynä, mutta puri silti 10-vuotiasta lasta.

Ikävien tapausten taustalla voi piillä monenlaisia syitä. Eläin voi päästä karkuteille vahingossa tai käyttäytyä arvaamattomasti, vaikka omistaja tekisi parhaansa. Piittaamattomuudesta johtuvat turhat vahingot pitää kuitenkin voida estää.

Koiran pitäminen vaatii huolellisuutta. Kennelliitto puhuukin koiraetiketistä, jonka hyvä koiranomistaja tuntee ja jota hän myös noudattaa. Silloin koirien kohtaamiset niin muiden eläinten kuin ihmistenkin kanssa sujuvat mahdollisimman sujuvasti.

Luetuimmat

Kommentoidut