Pääkirjoitus: Yliopiston rehtorin jatkokausi odotettu

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) tiedotti alkuviikolla, että rehtori Juha-Matti Saksa jatkaa tehtävässään myös toisen kauden. Nykyinen kausi päättyy tämän vuoden lopussa. Seuraava pätkä on sovittu vuoden 2022 loppuun.

Yliopiston ratkaisu oli odotettu. Hallitus oli valinnasta yksimielinen. Se perusteli ratkaisua sillä, että rehtori on vienyt strategiaa ja korkeakoulukokonaisuutta ansiokkaasti eteenpäin.

Saksan pesti olisi jäänyt tyngäksi, jos se olisi vuoden vaihtuessa katkennut. Hän tuli tehtävään kesken kauden, kun edeltäjä Anneli Pauli jätti tehtävänsä.

Paulia ehdittiin arvostella siitä, että hän oli näkymätön sekä kampuksella että muualla Etelä-Karjalassa. Tämän puolen Saksa on ottanut vahvasti haltuun. Hän on pitänyt yliopiston ääntä esillä niin maakunnan kissanristiäisissä kuin valtakunnan mediassakin. Rehtori on myös tehnyt töitä opiskelijoiden luottamuksen voittamiseksi.

Tulevan kauden haaste johtajalle on viedä yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhdistyminen kunniakkaasti maaliin. Lappeenrannassa seurataan varmasti tarkasti myös sitä, kuinka voimallisesti oppilaitos panostaa Lahden kampukseen. Niin alueen kuntia kuin yrityksiäkin kiinnostaa, kuinka paljon tutkimusrahoituksesta tulevaisuudessa käytetään Lappeenrannassa ja kuinka paljon Lahdessa.

Yliopiston kasvustrategian kannalta levittäytyminen Lahteen on hyvä asia. Samalla Lappeenrannassa halutaan pitää vahvasti kiinni kansainvälisen yliopistokaupungin maineesta ja konkreettisesta hyödystä, jota oppilaitos alueelle säteilee esimerkiksi yritystoimintaan johtavina innovaatioina.

Eeva Sederholm

eeva.sederholm@esaimaa.fi