Pääkirjoitus: Brexit-show jatkuu edelleen

Ison-Britannian parlamentin piti lauantaina päättää EU:n kanssa neuvotellun eroamissopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Näin pitkälle ei kuitenkaan päästy, vaan sopimuksen kohtalo jäi edelleen avoimeksi.

Väliin tuli parlamentin päätös, jonka mukaan kaikki brexitiin liittyvät lait on hyväksyttävä ennen lopullista äänestystä sopimuksesta.

Pääministeri Boris Johnsonille äänestystulos on ilman muuta arvovaltatappio. Se on kuitenkin linjassa aikaisempien tapahtumien kanssa. Parlamentti otti näin taas ohjat itselleen.

Jännitys siis jatkuu edelleen. On epävarmaa, ehtiikö parlamentti käsitellä kaikki lait ennen eroamispäivää 31.10. Pääministeri Johnson on sanonut, ettei hän aio hakea lisäaikaa. Brexitiin liittyvien lakien käsittely olisi ehkä sellainen peruste, jolla EU voi lisäaikaa myöntää. Päätös pitäisi tehdä nopeasti.

Johnsonin mukaan parlamentti äänestää sopimuksesta aikaisintaan tiistaina. Sopimusehdotuksen pöydällepanopäätös syntyi äänin 322–306. Numerot eivät lupaa kovin hyvää itse sopimusäänestykseen. Tappio voi tulla silloinkin.

Tilanne alkaa muistuttaa samaa, mihin edellinen pääministeri Theresa May joutui. Boris Johnson teki mitä lupasi eli sai neuvotelluksi uuden sopimuksen, mutta hänkin joutuu odottelemaan, mitä brittiparlamentaarikot siitä ajattelevat ja päättävät.

Aika alkaa käydä vähiin. Eroon on enää 11 päivää. Jos Johnson pitää sanansa, eikä noudata parlamentin säätämää lakia, eikä hae lisäaikaa, voi edessä olla kaikkien osapuolien vastustama sopimukseton brexit.

Kommentoidut