Pääkirjoitus: Koronaa saatu kuriin, siksi on aika avata taloutta

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) koronainfo piti sisällään kaksi pääasiaa. Taudin huippu on toistaiseksi osunut Suomeen huhtikuussa, ja nyt tautitilastot osoittavat laskevaa suuntaa. Marin korosti, että hallitus tekee koronalinjauksiaan kokonaisvaltaisesti, ei pelkkiin tautitilastoihin nojaten.

Marin sanoi ensimmäistä kertaa suoraan hallituksen tavoitteen koronataistelussa. Se on nollata tauti Suomesta. Laumaimmuniteettia ei tavoitella, mutta Marin muistutti, että globaalin taudin kurissa pitäminen ei onnistu pelkillä Suomen toimenpiteillä.

Pelkästään paljon julkisuudessa esillä ollut taudin leviämistä kuvaava RO-luku ei määrittele hallituksen päätöksiä. Marin muistutti, että epidemia vaikuttaa muuhunkin kuin fyysiseen terveyteen. Sen sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset ovat rajut.

THL:n tuoreet tilastot kertovat, että sairastuneiden ja sairaalahoitoa tarvitsevien määrät ovat laskussa. Tämä on varmasti hyvä pohja miettiä edelleen rajoitusten hallittua purkamista. Paine siihen kasvaa päivä päivältä, koska korona leikkaa merkittävästi tuloja ja kasvattaa toisaalta voimakkaasti menoja. Siksi päättäjien on syytäkin tarkastella kokonaisuutta.

Vaikka tietyt mittarit antavat toivoa taistelussa virusta vastaan, ei koettelemus ole vielä läheskään ohi. Taudin mahdollisen toisen tai sitä seuraavien aaltojen ennustaminen on vaikeaa.

Suomen strategiassa on yksi merkittävä etu esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Koronarokote lähestyy päivä päivältä. Se ei kuitenkaan valmistu pikaisella aikataululla, ja siihen asti pitää opetella elämään tolkullisesti viruksen värittämässä arjessa. Käsiä kannattaa pestä tiuhaan, mennä lääkäriin sairaana ja ajatella myös muita ihmisiä. Yhteisvastuuta tarvitaan edelleen. Korona ei taltu pelkillä hallinnollisilla päätöksillä.