Pääkirjoitus: Trumpin ja Kimin tapaaminen tuotti tukun lupauksia - Toteutuksesta ei sovittu

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin tapaamisessa päällimmäiseksi nousi sen historiallisuus. Yhteinen sopimus saatiin aikaan ja suullisia lupauksiakin annettiin, mutta käytännön toimista niiden toteuttamiseksi tai valvomiseksi ei sovittu. Tämä oli odotettavissa, sillä tapaaminen varmistui vasta vähän aikaa sitten ja johtajien tulkkien välityksellä käyty keskustelukin kesti vain nelisenkymmentä minuuttia. Siinä ajassa ei kovin yksityiskohtaisiin asioihin voi mennä.

Tärkeää kuitenkin on, että korkean tason yhteydenpito maiden välillä jatkuu. Sopimuksen mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Pohjois-Korean neuvottelija järjestävät jatkoneuvotteluja mahdollisimman pian. Ehkä niissä sitten päästään käytännön kysymyksiin ja sopimaan siitä, miten Pohjois-Korea aikoo täyttää lupauksensa sitoutua ”työskentelemään kohti Korean niemimaan täydellistä ydinaseriisuntaa” tai miten Yhdysvallat aikoo taata Pohjois-Korean turvallisuuden. Vasta näiden asioiden edetessä voidaan oikeasti puhua tapaamisen onnistumisesta.

Molemmat johtajat saavuttivat Singaporen spektaakkelissa ainakin omat tavoitteensa. Kim sai maailman mahtavimman maan johtajan neuvottelemaan kanssaan – ohi Etelä-Korean – ja näin tunnustamaan Pohjois-Korean aseman. Trump sai myös ”diilinsä”, jota voi esitellä aikaansaannoksenaan. Tähän saakkahan hän on lähinnä sanonut sopimuksia irti ja suututtanut liittolaisiaan.

Trump kertoi sopineensa suullisesti, että lopettaa yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Näin hän taas jatkoi linjaansa jakaa palkintoja ennen sopimusta.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoidut