Pääkirjoitus: Moni asia jäänyt hoitamatta nousukaudella

Suomen hypoteekkiyhdistys Hypo julisti viime viikolla nousukauden olevan ohi ja taantuman vaaran kasvaneen. Hypo nojautui arviossaan maailmantalouden hiipumiseen ja pörssikurssien heilahteluihin. Epävarmuutta ovat lisänneet tullimuurit, brexitin lähestyminen sekä EU:n budjettisäännöistä lipsuminen.

Ennuste on saanut tukea aivan viime päivinä, kun on kerrottu Kiinan talouden hiipumisesta joulukuussa ja Saksan taloutta uhkaavasta taantumasta. Saksan peräti yhdeksän vuotta yhtäjaksoisesti kestänyt kasvu on hiipunut 1,5 prosenttiin. Kesällä se jopa supistui.

Suomessa moni voi ajatella nousukaudesta, että nytkö se jo meni. Suomi pääsi mukaan Euroopan talouskasvuun selvästi jälkijunassa, mutta jos Hypon ennustus osuu oikeaan, niin junasta poistuminen tapahtuu yhtä aikaa muiden kanssa.

Se olisi harmi, sillä suhdanteiden noustessa niin valtio, yritykset kuin kansalaisetkin voivat laittaa talousasioitaan kuntoon. Moni asia on mennytkin parempaan suuntaan. Valtion velanotto on pysähtynyt ja työllisyysastetta on saatu nostettua. Yritykset ovat voineet vahvistaa taseitaan ja tehdä tulosta. Kuten on kerrottu, pörssiyhtiöiden ennakoidaan jakavan tänä vuonna ennätysmäiset osingot omistajille, yhteensä noin 13,1 miljardia euroa.

Kaikki eivät kuitenkaan ehtineet nousukauteen mukaan. Työttömyyttä on edelleen liikaa, perusturvaa tai muita sosiaalietuuksia ei ole pystytty korottamaan eikä koulutusleikkauksia perumaan. Jos taantumaan joudutaan, näiden asioiden korjaaminen saattaa käydä mahdottomaksi. Eduskuntavaalien jälkeen koottavalla hallituksella voikin olla vaikeita ratkaisuja edessään.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi