Pääkirjoitus: Linja-automatkustaja tarvitsee helppoutta – Nyt Etelä-Karjalan liput ovat sekava vyyhti

Etelä-Karjalan linja-autoliikenne on kyydin maksajan näkökulmasta sekava sotku.

Kaupungeista Lappeenrannassa on käytössä Waltti-järjestelmä. Se laajenee helmikuun alussa koskemaan koko kaupungin aluetta, ja samalla luovutaan seutulipuista.

Imatra on päinvastoin päättynyt olla siirtymättä Walttiin ja jatkaa vanhalla seutulippusysteemillä. Samoin valtion ylläpitämä ympäryskuntien joukkoliikenne on Waltin ulkopuolella.

Erilaiset järjestelmät aiheuttavat asiakkaalle ongelmia. Seutulipusta luopuminen olisi nostanut lähikuntiin matkustavien työmatkalaisten lippukuluja merkittävästi. Myöskään Imatralta ostetut seutuliput eivät olisi käyneet enää Lappeenrannan liikenteessä.

Nyt kaupungit, Matkahuolto Ja ELY-keskus ovat junailleet väliaikaisratkaisuja, joilla imatralaisten liput edelleen hyväksytään ja lähikunnille tehdään oma, uusi sarjalippunsa.

Järjestely on sekava ja toivottavasti mahdollisimman lyhytikäinen. Sitä voi selittää Suomen joukkoliikenteen rakenteella: osaa linja-autoliikenteestä ylläpitävät kunnat ja osaa valtio. Yhteistä järjestelmää ei ole olemassa.

Lappeenrannasta Savitaipaleelle tai Imatralta Lappeenrantaan matkustavaa tämä tieto ei kuitenkaan lohduta. Hänelle olennaista on, että hän saa helposti selvää, mikä lippu on hänen tarpeisiinsa järkevä.

Lisäksi ostamisen pitää olla mahdollisimman helppoa. Itsestään selvää on, että lippu pitää nykymaailmassa voida ostaa joko kuljettajalta tai mobiililippuna.

Eeva Sederholm

eeva.sederholm@esaimaa.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet