Pääkirjoitus: Korona on hallituksen kriisi

Hallitus perustaa uuden operaatiokeskuksen. Sen tehtävänä on tuottaa tilannekuvaa koronatoimista ja raportoida puutteista. Keskiviikkona hallitus kertoi vahvistavansa myös ministeriöiden koronatoimia koordinoivaa ns. covid 19 -ryhmää.

Toimet ovat odotettuja. Kriisin hoidossa on havaittu puutteita tiedonkulussa ja niitä korjataan.

Kun asiaa katsotaan valtataistelun näkökulmasta, kuvan tulee pientä dramatiikkaa. Viikonvaihteessa julkisuuteen valui tieto, että tasavallan presidentti oli patistanut hallitusta tehokkaampaan työhön kriisin operatiivisessa hoidossa.

Kirjeessään hallitukselle presidentti esitti uuden ns. operatiivisen nyrkin perustamista hallituksen tueksi. Korkean tason lähteistä mediaan vuodettu presidentillinen vierailu hallituksen tontilla herätti kysymyksen instituutioiden suhteista.

Kun pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi Niinistölle, hän korosti virkavastuulla tapahtuvaa valmistelua ja selkeitä vastuusuhteita. Samalla Marin tuli korostaneeksi paitsi omaa ja hallituksensa asemaa, myös normaalia parlamentaarista järjestystä.

Niinistö itse arveli, ettei nyrkin perustaminen olisi ”mitenkään hallitukselta pois”. Politiikan tutkija Johanna Vuorelma on kuitenkin huomauttanut, että nyrkille siirtyisi paljon epämuodollista valtaa ja näinhän tässä varmasti olisi käynyt.

Koronakriisin hoito kuuluu perustuslain mukaan hallitukselle. Poikkeuksellisissa oloissa paineet normaalia suoraviivaisemmalle vallan käytölle kasvavat. Tämä ei ole ongelmatonta, sillä juuri poikkeusoloissa tehdään suuria ihmisten henkeen, terveyteen ja perusoikeuksiin liittyviä päätöksiä.

Kun tupa on tulessa, turha rupatella, kenen vastuulla on sammuttaa. Koronakriisi ei kuitenkaan ole mikään tulipalo, jossa asiat pitäisi hoitaa sivuille vilkuilematta. Kriisi jatkuu kuukausia ja jälkihoito vuosia. Mitä enemmän asiat hoituvat normaalien vastuu- ja valtasuhteiden kautta, sitä parempi.

Pääministerin ja hallituksen toimia sopii arvostella. Vaihtoehtoisia tapoja sopii esittää. Hallitus valitsee, ketä kuuntelee ja vastaa päätöksistään kansalle.

Uusimmat uutiset