Pääkirjoitus: Kansallismielisten puolueiden voitto ei riitä EU:n muuttamiseen merkittävästi

Euroopan parlamenttivaaleista piti mielipidetiedustelujen perusteella tulla kansallismielisten puolueiden riemuvoitto, mutta se toteutui vain osittain. Italian, Ranskan, Saksan ja Itä-Euroopan maiden EU-kriittiset puolueet saivat kyllä lisäpaikkoja, mutta ei niin paljon, että ne voisivat kääntää unionin suunnan. Eurooppalaiset äänestäjät valitsivat kuitenkin vakauden ja yli rajojen ulottuvan yhteistyön kansallisten etujen ajamisen sijasta. Vaalien voittajaksi voidaan julistaa myös itse EU, kun sitä hajottamaan pyrkivät voimat jäivät tavoitteistaan.

Myös Suomessa Eurooppa-myönteiset puolueet pärjäsivät hyvin. Perussuomalaisetkin lisäsivät kannatustaan, mutta vain yhdellä prosenttiyksiköllä, mikä on puolueelle varmasti pettymys hyvin menneiden eduskuntavaalien jälkeen ja odotuksiin nähden. Täällä Kaakkois-Suomen vaalipiirissä puolueen kannatus jopa aleni. Kaiken lisäksi perussuomalaisten ilmasto- tai maahanmuuttonäkemyksistä kauimpana olevat vihreät saivat suurvoiton ja nousivat jopa toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

EU-vaalit ovat eri asia kuin eduskuntavaalit, mutta etenkin kokoomuksessa puolueen saavuttamalla ykkössijalla on nähty myös sisäpoliittista vaikutusta. Puheenjohtaja Petteri Orpon mielestä Säätytalolla ei ole se kokoonpano, jota suomalaiset eduskuntavaaleissa halusivat. Hallitusneuvotteluita käyvät puolueet saivat kuitenkin myös eurovaaleissa enemmistön äänistä, runsaat 57 prosenttia.

Toki vihreiden sananvalta saattaa olla nyt hiukan suurempi niin Suomessa kuin EU:ssakin, missä se pääsi vaa’ankielen asemaan EPP:n ja S&D:n 40 vuotta kestäneen enemmistön murennuttua.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat