Pääkirjoitus: Brexit-solmun aukaisemiseksi kannattaisi ottaa mallia Ruotsista ja ylittää blokkirajat

Ison-Britannian eroprosessi EU:sta on oppitunti siitä, miten ei pidä toimia. Britit pantiin äänestämään ja päättämään erosta ennen kuin kunnolla tiedettiin, mitä se tarkoitaa ja mihin se johtaa. Jälkiviisaasti voi sanoa, että ensin olisi pitänyt valmistella sopimukset ja äänestää vasta niistä. Nyt kun todellisuus on alkanut valjeta, niin moni britti äänestäisi toisin.

Koko brexitin lähtökohta oli onneton, kun konservatiivipääministeri David Cameron pani puolueensa edun kaiken muun edelle ja lupasi kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä. Seurauksena ovat nyt nähtävissä. Iso-Britannia on pahasti jakautunut, poliittinen elämä sekaisin ja maata ja koko Eurooppaa uhkaa tullimuurien takia vähintäänkin talouskasvun hidastuminen, jos minkäänlaiseen erosopimukseen ei päästä.

Kansainvälisen kauppakamarin mukaan sopimukseton ero vaikeuttaa Ison-Britannian kanssa kauppaa käyvien yli 15 000 suomalaisen vienti- ja tuontiyrityksen toimintaa. Jopa tärkeiden lääkkeiden saatavuus on vaarantumassa.

Pääministeri Theresa May odottaa EU:lta myönnytyksiä umpisolmun avaamiseksi, mutta toistaiseksi siltä suunnalta on tullut niukkoja lupauksia. Brittien on ensin yritettävä muodostaa yhteinen tahto siitä, mitä he haluavat ennen kuin minkäänlaista vastaantuloa on mannermaan puolelta odotettavissa. Brittien pitäisi tehdä nyt sama, mihin pakon edessä päädyttiin Ruotsissakin eli ylittää puolueiden blokkirajat. EU-sopimuksen kannattajien tulisi löytää toisensa ja varmistaa hallittu eroprosessi. May onkin kutsunut muita puolueita neuvonpitoon. Päämäärän kannalta tärkeä Labour-puolue tosin ei ole vastannut kutsuun.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat