Pääkirjoitus: EU-maan kansalaisuus ei ole kauppatavaraa

EU on oikealla asialla kehottaessaan jäsenmaita tiukentamaan kansalaisuuden saamisen ehtoja. Komission tähtäimessä ovat erityisesti eräiden maiden myöntämät ”kultaiset” passit ja viisumit, joilla raharikkaat ovat sijoituksia vastaan päässeet pikavauhtia EU-kansalaisiksi tai saaneet oleskeluluvan.

Rahalla ostettavia passeja ja oleskelulupia on ollut saatavilla kymmenisen vuotta. Sinä aikana passi on myönnetty EU:n komission raportin mukaan noin 6 000 henkilölle ja oleskelulupa noin 100 000:lle. Onkin hämmästyttävää, että komissio aikoo puuttua asiaan vasta nyt, sillä pitkään on tiedetty, että järjestelmä helpottaa järjestäytynyttä rikollisuutta pääsemään EU:n alueelle. Passi- ja viisumikauppaan liittyy myös veronkierto- ja rahanpesuriskejä.

Kansalaisuusasiat ovat jokaisen valtion omassa päätäntävallassa, mutta EU:ssa kysymys on monimutkaisempi. Schengen-sopimuksen takia yhdessä maassa saatu EU-passi tai -oleskelulupa avaa portit lähes koko unionin alueelle. Sen takia perusteiden EU-alueella pitää olla yhteneväiset ja toiminnan läpinäkyvää. On väärin muita jäsenmaita kohtaan, jos hövelimmät passikauppiaat Malta ja Kypros ovat myyneet passeja venäläisille – tai kelle tahansa – ilman kunnollisia taustatarkastuksia.

Kansalaisjärjestöjen mukaan passi- ja viisumikaupalla saatujen sijoitusten arvo voi olla noin 25 miljardia euroa. Matkustusasiakirjat eivät silti saisi olla kauppatavaraa eivätkä etenkään rikoksentekovälineitä. Kultaiset passit ja viisumit myös rapauttavat EU-passin arvoa. Unioni puuttuu moneen pienempään ja vähäarvoisempaan asiaan, miksi ei siis näin keskeiseen asiaan.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi