Pääkirjoitus: Ruma temppu Ruokolahden kunnanjohtajavalinnassa

Ruokolahden kunnanjohtajavalinta on saanut entistä erikoisempia ulottuvuuksia. Kuukausi sitten tehty äänestyspäätös Anu Sepposen valinnaksi yllätti jo itsessään monet. Sepponen syrjäytti varsin mittavilla meriiteillä paikkaa hakeneen valtiosihteeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) yhden äänen turvin.

Uusi kunnanjohtaja oli valintakokouksen jälkeen hämmentynyt. Sepponen ottikin paikan vastaan aivan viime hetkellä, sillä hän halusi odottaa valitusajan umpeutuvan. Sekä Sepposen että kunnanhallituksen toimesta johtajasopimusneuvottelujen kuvailtiin etenevän hitaasti aikatauluongelmien vuoksi. Nyt voi todeta, että joku muukin on mättänyt kuin kalenteri.

Sepponen oli ilmoittanut palkkatoiveensa hakuvaiheessa. Sepponen kelpasi, mutta hinta ei. Kunnanhallitus tarjosi Sepposelle samanlaista johtajasopimusta ja lähtöpalkkaa kuin edeltäjälleen Tuomo Salliselle kaksi vuotta sitten. Julkisuudessa olevien tietojen mukaan riita jäi kiinni kolmesta sadasta eurosta.

Kun sopimusta ei syntynyt, kunta päätti pistää kovan kovaa vastaan. Ehtoja heikennettiin ja palkkaa laskettiin lisää. Nyt suurin yllätys episodissa olisi, jos Sepponen suostuisi nöyryytyksen jälkeen vielä sopimuksen allekirjoittamaan.

Sepposen takana olevat poliitikot vertaavat aivan syystä Suomen nuorimpana kunnanjohtajana 28-vuotiaana aloittaneen Sallisen ja 55-vuotiaan Sepposen taustoja. Johtajasopimuksen heikentäjät vakuuttavat, että kyse ei ole sukupuolesta, mutta se pistää rumasta tempusta räikeimmin silmään.

Keskustan ja sosiaalidemokraattien valtuutetut saattoivat haluta osoittaa pitävänsä tiukkaa taloutta, mutta siihen junaan olisi pitänyt osata hypätä jo hakuvaiheessa. Nyt peli näyttää siltä, että kuntaan kaivataan johtajaksi joku muu kuin valtuuston jo valitsema henkilö. Jos näin on, ainakin palkka on nyt julkisesti määritelty.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi