Pääkirjoitus: Nallet luovat yhteisöllisyyttä

Koronaviruksen ehkäisemistoimet ovat rajoittaneet myös lasten leikkimistä ulkona.

Sen takia on keksitty haaste, jossa lasten iloksi asetellaan nalleja ja muita pehmoleluja esille ikkunoihin ulkoilevien lapsiperheiden ihasteltavaksi.

Etenkin Facebook-ryhmissä leviävä Etsi nalle -haaste rantautui maailmalta Suomeen viime viikolla.

Postausten alle ihmiset ovat jakaneet kuvia nalleista ja ikkunoistaan. Etelä-Karjalassa muutamat yrityksetkin ovat lähteneet jo haasteeseen mukaan.

Elämme todella poikkeuksellista aikaa. Mitään vastaavaa sodan jälkeen syntyneet sukupolvet eivät ole joutuneet kokemaan.

Pienten lasten on ollut varmasti vaikea ymmärtää, miksi kavereiden kanssa ei pääse nyt pihalle pelaamaan, miksi käsiä pitää pestä koko ajan tai miksi toisiin ihmisiin täytyy pitää etäisyyttä.

Koska uhka on näkymätön, monen aikuisenkin on ollut sitä vaikea ymmärtää, jos sairaus ei ole koskettanut omaa lähipiiriä tai ei työskentele esimerkiksi terveys- tai kasvatusalalla.

Vallitsevassa tilanteessa kaikki positiiviset kampanjat luovat yhteisöllisyyttä. Nallehaasteesta innostuneiden mieltä on lämmittänyt, kuinka kuvat ikkunoihin asetelluista pehmoleluista ovat levinneet sosiaalisessa mediassa.

Urheiluihmisillä vähän vastaavanlainen haaste on tiistaina vietetty seurapaitapäivä. Siinä itselle rakkaan urheiluseuran värejä tunnustetaan pukeutumalla pelipaitaan ja jakamalla kuva omissa some-kanavissa.

Seurapaitapäivän tavoitteena on korostaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, mutta tällä kertaa päivää kehotettiin viettämään tiiviisti kotioloissa.

Toivottavasti mieltä kohottavia ideoita kumpuaa edelleen. Poikkeustoimet kestävät vielä pitkään, hallituksen maanantaisen ilmoituksen jälkeen kouluille tuli kuukauden pidennys kiinnioloon.

kalle.sipilainen@esaimaa.fi