Pääkirjoitus: Kulttuuripääkaupunki-tittelin tavoittelu jatkuu – Kansainvälinen raati teki ehdottomasti oikean ratkaisun

Kaikki kolme vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi pyrkivää kaupunkia pääsivät mukaan toiselle hakukierrokselle.

Työ kulttuuripääkaupunkivuoden sisällön rakentamiseksi ja konkretisoimiseksi jatkuu siis Saimaan kaupungeissa, Oulun seudulla ja Tampereen seudulla.

Noin vuoden kuluttua kansainvälinen raati valitsee Savonlinnan, Oulun tai Tampereen Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Raadilta oli poikkeuksellisessa tilanteessa ehdottomasti viisas ratkaisu päästää kaikki kolme hakijaa jatkoon. Lisäksi ratkaisu on etenkin Saimaalta katsottuna helppo todeta oikeudenmukaiseksi.

Savonlinna lähti kisaan takamatkalta. Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakunnat ja niiden keskuskaupungit keksivät Saimaa-ilmiöksi nimetyn kulttuuripääkaupunki-idean toissasyksynä. Oulu ja Tampere olivat valmistelleet hakemustaan jo pitkään.

Kun hakemukset oli aika panna pakettiin, maailma joutui keskelle koronakriisiä. Etenkin Saimaa-ilmiön rahoitusneuvotteluissa aika oli käydä vähiin.

Raati perustelikin ratkaisuaan sillä seikalla, että korona muutti kulttuurisektorin toiminnan täysin ja että kaikki kolme hakijaa joutuivat viemään hakuprosessin loppuun poikkeuksellisissa oloissa. Siksi kaikille hakijoille haluttiin antaa uusi mahdollisuus.

Raati ei kiinnittänyt lainkaan huomiota hakemusten taloudelliseen puoleen. Raadin puheenjohtaja Jirí Suchánek toivoi, että toisella hakukierroksella hakijat saavat aikaan tarvittavat taloudelliset sitoumukset.

Savonlinnan eli Saimaan alueen kulttuuripääkaupunkivuodesta on jo tehty paljon suunnitelmia, muun muassa maakunta- ja kaupunkirajat ylittävistä yhteistapahtumista ja tapahtumasarjoista.

Nyt on aika kehittää lisää sisältöä sekä kuulla ohjeita, jotka raati antaa kaikille hakijakaupungeille hakemusten edelleen kehittämiseksi.

Jaana Hänninen

jaana.hanninen@kaakonviestinta.fi