Pääkirjoitus: Eksote ansaitsee parempaa poliittista johtamista

Eksoten poliittinen kiista velloo edelleen. Keskinäinen syyttely on edennyt jo niin syvälle yksityiskohtiin, että perässä ei meinaa pysyä.

Jupakka kertoo huonosta poliittisesta johtamisesta. Huolestuttavaa on, että aika menee nyt turhaan syyttelyyn ja kostamiseen, kun oikeasti pitäisi miettiä keinoja parantaa tilannetta.

Eksoten pitkään jatkuneet ongelmat pulpahtivat pintaan vajaa vuosi sitten, kun toimitusjohtaja vaihtui. Julkinen kuohunta alkoi, kun Eksoten tekemisiä valvova tarkastuslautakunta vei silloisen hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) toimet poliisille tutkittaviksi. Poliisi ei ottanut asiaa tutkintaan, mutta arvostelun takia Vesterinen lopulta erosi.

Tämän jälkeen Eksoten valtuuston demaripoliitikot käänsivät syyttävän sormensa tarkastuslautakuntaan. Kuntaliiton lakimiehen mukaan lautakunta tosiaan mokasi, eikä sillä olisi ollut muodollisia valtuuksia viedä asiaa poliisille.

Huolestuttavaa on, että aika menee nyt turhaan syyttelyyn ja kostamiseen, kun oikeasti pitäisi miettiä keinoja parantaa tilannetta.

Asia ei jäänyt tähän. Viimeisin käänne on, että Eksoten valtuuston johtavat poliitikot syyttävät heille asiaa aikanaan esitellyttä Eksoten tarkastuspäällikköä vääristelystä. Tämä vielä senkin jälkeen, kun hallituksen uusi puheenjohtaja Anneli Kiljunen (sd.) oli käynyt osapuolten kanssa keskustelun, jonka piti putsata pöytä.

Eikä tässä vielä kaikki. Perjantaina poliitikoista koostuvan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Laura Kaijanen (kesk.) pyysi eroa tehtävästään. Koko tarkastuslautakunta saattaa vielä mennä uusiksi, jos demarivaltuutettujen esittämä väliaikainen valiokunta perustetaan.

Nyt olisi korkea aika päästä ristiriitojen yli ja keskittää energia ongelmien korjaamiseen.

Kuntavaalit ovat toki jo vajaan vuoden päästä. Pöydän pitää olla putipuhdas viimeistään, kun poliitikot vaihtuvat. Päättäjiksi pitää valita ihmisiä, joiden toimiin eivät henkilökemiat tai politiikan ristivedot vaikuta.

Tällaisiin hiekkalaatikkoleikkeihin ei ole varaa.