Pääkirjoitus: Hallitus ei pihtaillut tukipäätöksissään

Koronan talousvaikutusten suuruusluokka alkaa hiljalleen hahmottua. Hallitus kertoi perjantaina yhteensä 15 miljardin euron tukipaketista, jolla Suomi tukee kansalaisiaan, yrityksiään ja yhteisöjään keskellä ennennäkemätöntä kriisiä.

Massiivinen tukipaketti ei ole kokonaisuudessaan rahaa. Suuri osa siitä on valtion takauksia yrityksille annettaville lainoille. Lainatakaukset auttavat yrityksiä kriisissä, jossa niiden liiketoiminta on koronan takia romahtanut.

Hallitus tulee kansalaisiaan vastaan hädässä. Kriisin seurauksena irtisanotut tai lomautetut saavat nopeasti työttömyysturvan ilman karensseja. Tämä oli hallitukselta rauhoittava viesti niille miljoonille suomalaisille, jotka murehtivat tällä hetkellä terveyden lisäksi oman tai perheen talouden tulevaisuutta. Myös yrittäjille taataan työttömyysturva.

Asiantuntijat kehuivat tukipaketin laajuutta. Perjantai lisäsi jälleen uskoa siihen, että Suomessa pystytään kriisin keskelläkin tekemään päätöksiä, joilla pyritään selviämään pahimman yli.

Poliittiset päätökset tukitoimista on toistaiseksi tehty. Seuraava kysymys liittyy siihen, pystyvätkö pankit ja viranomaiset tekemään päätöksiä riittävän nopeasti. Yritykset hakevat valtion takaamia lainoja omista pankeistaan, joilta vaaditaan nyt paljon nopeassa ajassa. Sama koskee tukipaketin päätöksiä tekeviä viranomaisia. Hitaaseen byrokratiapallotteluun ei ole yksinkertaisesti aikaa.

Perjantaiaamuna tuli tieto, että Suomi on valittu kolmannen kerran maailman onnellisemmaksi maaksi. Perjantain päätökset kertovat osaltaan, miksi Suomessa voi elää onnellista ja turvallista elämää. Hädässä olevista huolehtiminen synnyttää onnellisuutta.

Kansalaiset voivat omalla toiminnallaan olla mukana koronakriisin selättämisessä. Sen voi tehdä noudattamalla viranomaisten ohjeita viruksen leviämisen estämisessä. Lisäksi jokainen voi omilla ostopäätöksillään olla auttamassa yrittäjiä tuskaisen ajan keskellä.