Luumäen vuoro hakea uutta johtajaa – Kuntatalouden tuntemus korostuu lähivuosina, näkemyksiä elinvoimastakin kaivataan

Luumäen kunta joutuu etsimään itselleen uuden kunnanjohtajan.

Jo kahdeksan vuotta Luumäkeä johtanut Anne Ukkonen siirtyy arviointipäälliköksi Kouvolan kaupungin leipiin.

Luumäen kunnan päättäjät joutuvat pohtimaan asiaa vielä tämän vuoden puolella. Uuden johtajan valinta siirtynee ensi vuoden puolelle, mutta jää vielä nykyisen valtuuston tehtäväksi.

Ruokolahdella on kuluvan syksyn aikana koettu epämiellyttävä ja kunnallisdemokratiaakin koetellut kunnanjohtajan haku. Luumäen päättäjien kannattaa käydä Ruokolahden prosessi läpi oppimismielessä ja välttää nähdyt virheet.

Ukkonen jättää Luumäen tilanteessa, jossa kunnan talous on vielä kohtuullisen hyvässä kunnossa. Toisaalta edessä olevat vuodet ovat ennusteiden mukaan vaikeita. Luumäki ja muut Etelä-Karjalan kunnat selviävät koronan jäljiltä hallituksen tukipäätösten ansiosta kunnialla läpi.

Mutta loputtomiin koronatuen varaan ei voi laskea. Seuraava Luumäen kunnanjohtaja joutuukin seuraamaa kuntatalouden liikahduksia entistä tarkemmin. Kuntatalouden tuntemuksella on varmasti merkitystä, kun valintaa pohditaan.

Jos hallituksen ajama sote-uudistus menee läpi, sote-menot putoavat kuntien harteilta ja se voi auttaa erityisesti Luumäen kaltaisia pieniä maalaiskuntia. Ainakin kuntatalouden ennustettavuus paranee.

Etelä-Karjalan väestö vanhenee ja vähenee seuraavan vuosikymmenen aikana. Luumäellä tämä tarkoittaa talouden sopeuttamista, mutta myös panostuksia elinvoimaan ja samalla kuntalaisten pitovoimaan.

Näkemyksiä elinvoimasta varmasti kaivataan.

Kommentoidut