Pääkirjoitus: TV-tentit toivat eloa vaalikampanjaan

Presidentinvaalikamppailu sai uutta virtaa, kun ehdokkaiden yhteiset TV-tentit alkoivat. MTV3:n vaaliväittelyssä oli vielä tunnustelun makua, mutta torstaina päästiin jo kunnolla vauhtiin. Jos keskiviikkona oltiin vielä kohteliaita ja jaksettiin kuunnella, mitä toiset sanoivat, niin TV1:n vaaliväittelyssä palattiin normaaliin eli puhuttiin toisten ohi ja päälle.

Ennakkoarvioiden mukaisesti Paavo Väyrysen mukaantulo sähköisti tunnelmaa. Väyrynen ei epäröinyt syyttää Sauli Niinistö perustuslain vastaisesta toiminnasta ja kansan mielipiteen ohittamisesta muun muassa euroalueeseen liityttäessä. Väyrysen nokittelu ärsytti Niinistöä, mutta lopulta asetelma on hänelle hyödyksi. Hän saa paljon puheenvuoroja, koska istuvana presidenttinä ja haastettuna joutuu vastaamaan harjoitetusta ulkopolitiikasta.  

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on Suomen presidentin keskeisintä tehtäväkenttää. Yhteinen keskustelutilanne paljastaa armotta ehdokkaiden väliseen osaamis- ja kokemuseron. Presidentti Sauli Niinistö, entinen pääministeri sekä eduskunnan nykyinen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen, entinen ulkoministeri Paavo Väyrynen ja rauhanvälitystyössä kannuksia saanut Pekka Haavisto erottuvat turvallisuuspolitiikkaa koskevissa kysymyksissä muista ehdokkaista.

SDP:n Tuula Haatainen ja Vasemmistoliiton Merja Kyllönen korostavat kampanjoissaan presidentin arvojohtajuutta. Eittämättä sillä on merkitystä, ja äänestäjillä on hyvin erilaisia vaikuttimia omasta ehdokkaasta päättäessään. Epävarma maailmantilanne kuitenkin suosii ulko- ja turvallisuuspoliittista kokemusta saaneita ehdokkaita.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat