Pääkirjoitus: Korkeakoulujen yhdistämispuheissa kuuluvat vanhat kaiut – Xamkin yhdistyminen LUTiin olisi kivinen, mutta varteenotettava tie

Kaakkois-Suomen korkeakoulujen mahdollinen yhdistyminen on noussut jälleen keskusteluun.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko kutsui mielipidekirjoituksessa yliopistoja yhteistyöhön. Paineen tähän voi epäillä tulleen omistajilta. Koivikko korostaa kuitenkin olevansa kiinnostunut jonkinlaisesta yhteistyöstä, eikä esimerkiksi fuusiosta Lappeenrannan–Lahden teknilliseen yliopistoon (LUT).

Fuusiota kannattaa ainakin tutkia.

Yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö ei innostunut. Hän näpäytti, että Koivikon kanssa neuvottelut eivät etene – mutta oppilaitoksen omistajakaupunkien kanssa sopisi keskustella.

Kulissien takana tunnusteluja onkin ollut käynnissä. Xamkin omistavat Mikkeli, Kouvola, Kotka ja Savonlinna. Ainakin Kouvolan kaupunginjohtaja kertoi jo pallotelleensa Rönkön kanssa Xamkin liittymistä LUT-konserniin.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulujen yhdistämistä selvitettiin ensimmäisen kerran yli kymmenen vuotta sitten. Mikään oppilaitoksista ei innostunut, Etelä-Karjala ammattikorkeakoulu etenkään. Myöhemmin Kymenlaakso ja Savo löysivät toisena Xamkin muodossa. Viime vuoden lopussa Xamk pyllisti Etelä-Karjalan suuntaan tiivistämällä yhteistyötään Helsingin Aalto-yliopiston kanssa. Etelä-Karjalasta taas halutaan viestiä, että pitäkää tunkkinne, jos ei kiinnosta. LUTilla on jo kumppani Lahdesta.

Viime aikojen väestökehitys ja tulevat ennusteet viestivät kuitenkin vahvasti, että tulevaisuus ei ole turvattu kellään. Fuusiota kannattaa ainakin tutkia.

Helppoa toteutusta ei silti ole tarjolla. Kaikkien Xamkin omistajien pitäisi ensin löytää yhteinen halu naimakauppaan yliopiston kanssa.