Pääkirjoitus: Liikkumattomuus maksaa paljon

Kansalaisten huonon fyysisen kunnon merkityksestä yhteiskunnalle on puhuttu pitkään, mutta vasta nyt siitä on saatu tarkempaa tietoa. UKK-instituutti on selvityksessään laskenut, että liikkumattomuuden kustannukset ovat noin kolme miljardia euroa vuodessa. Ne voivat olla vieläkin suuremmat, sillä eri kustannuksia on tarkoituksella arvioitu alakanttiin. Menot kertyvät sairauslomista, tuottavuuden laskusta, sairaanhoito- ja lääkekuluista sekä muun muassa koti- ja laitoshoidon lisääntyneestä tarpeesta.

Kolme miljardia euroa on paljon rahaa ja sattumalta saman verran kuin sote-uudistuksessa on tarkoitus leikata sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuskehitystä. Olisi turhan suoraviivaista sanoa, että kansalaisten liikuntaharrastusta lisäämällä voitaisiin päästä samaan tavoitteeseen. Liikunnalla ei voida parantaa kaikkia vaivoja, mutta aika paljon kuitenkin. Vuonna 2016 työikäisen väestön kuolemista noin 5 500 aiheutui kroonisista kansansairauksista, esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeista. Selvityksen mukaan näistä olisi teoreettisesti ollut vältettävissä noin 1 500 eli runsas neljännes.

Luvut ovat joko tapauksessa niin suuria, että liikunnan lisäämiseen kannattaa panostaa joka tasolla, kotona, koulussa ja työpaikoilla. Satsaukset saadaan moninkertaisesti takaisin. Kohentuneen terveyden lisäksi liikunnan ja hyvän kunnon on todettu vaikuttavan myönteisesti myös työuraan.

Toistaiseksi vähän kuntoilua harrastavien iloksi kaikkein vaativimmista liikuntasuosituksista on viime aikoina tultu kevyempään suuntaan. Lyhyetkin usein toistuvat suoritukset näkyvät nopeasti kunnon parantumisena.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet