Pääkirjoitus: Trumpin aika on ohi

Yhdysvalloissa tapahtunut kongressitalon valtaus ei ollut sattumaa. Presidentti Donald Trump on häikäilemättömästi rakentanut vastakkainasettelua Yhdysvalloissa, ja mielipuolisella vallankäytöllä on ollut vakavat seuraukset kansakunnalle.

Ennen Joe Bidenin vaalivoiton vahvistavaa kongressin istuntoa Trump puhui kannattajilleen Washingtonissa ja yllytti mielenosoittajia taistelemaan omien valtapyrkimystensä puolesta. Tilaisuuden jälkeen tapahtunut kongressirakennuksen valtaus oli täysin poikkeuksellinen episodi Yhdysvaltain historiassa.

Jännittynyt poliittinen ilmapiiri oli tiedossa etukäteen. Pohtia sopii, miksi kongressitalon turvallisuustoimet olivat täysin puutteelliset ja toimiko poliisi moitteetta. Viime kesänä kongressitalo oli vahvasti vartioitu Black Lives Matter -mielenosoitusten yhteydessä. Silloin Trump uhosi Twitterissä, että valtiollisia rakennuksia mahdollisesti vahingoittaville kansalaisille pitäisi määrätä kymmenen vuoden vankeusrangaistus. Nyt ääni oli toinen.

Mielenosoittajat olivat hajanainen joukko, mutta mukana oli huomattavan paljon valkoisia keski-ikäisiä miehiä ja joitakin naisia. Tavallisia kansalaisia, jotka olivat antaneet uskotella itselleen, että vaalitulos oli valheellinen ja demokratia rapautunut.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa äänestäjät, osavaltioiden viranomaiset ja oikeusistuimet ovat selkeästi vahvistaneet, että presidentti Donald Trumpin aika Valkoisessa talossa on ohi. Ei ollut mitään laillisia tai oikeutettuja syitä epäillä vaalituloksen oikeellisuutta.

Demokraattista päätöksentekojärjestelmää ja vakiintuneita instituutioita tulee puolustaa myös Suomessa pitämällä huoli siitä, että perustus- ja hallintolakia noudatetaan myös poikkeuksellisissa tilanteissa, sananvapaus toteutuu, eikä poliittisia tarkoitusperiä palveleva valheellinen tieto leviä hallitsemattomasti.

Asetelma kertoo tulehtuneesta sisäpoliittisesta tilanteesta Yhdysvalloissa. Kongressitalon valtauksessa kyse ei ollut kansanliikkeestä, jonka juuret olisivat olleet syvällä yhteiskunnallisissa epäkohdissa. Vaalitulosta mitätöivä ja demokraattista järjestelmää kyseenalaistava kansanjoukko oli aktiivisesti yllytetty liikkeelle ja sen motiivit nousivat Trumpin henkilökohtaisista intresseistä pysytellä vallassa.

Perustuslain 25. lisäyksen mukaan varapresidentti Mike Pence ja hallituksen muut ministerit voisivat jo nyt siirtää Trumpin pois virastaan. Valta on vuorokauden aikana käytännössä siirtynyt kongressille, Trumpin hallinnosta on irtisanoutunut lukuisia virkamiehiä ja Twitter ja Facebook ovat sulkeneet Trumpin tilit. Hänen toimintaedellytyksensä virassaan kauden loppumetreillä alkavat olla haihtuneet käytännön tasolla.

Trumpin viraltapano olisi perusteltu ele. Tuleva presidentti Joe Biden joutuu tekemään vuosia työtä kansakunnan eheyden puolesta. Vaikka Trumpin toiminta ja mielenosoittajien mellakointi on tuomittu vankasti myös republikaanien joukoissa, jännitteet ovat syvät. Ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa osa keskiluokkaisista rivikansalaisista kohdistaa epäluottamuksensa näin suoraan demokratian toimivuuteen ja sen perusinstituutioihin.

Suomessa tulee seurata tarkoin Yhdysvaltain poliittisen ilmapiirin kehitystä ja ottaa oppia. Demokraattista päätöksentekojärjestelmää ja vakiintuneita instituutioita tulee puolustaa pitämällä huoli siitä, että perustus- ja hallintolakia noudatetaan myös poikkeuksellisissa tilanteissa, sananvapaus toteutuu, eikä poliittisia tarkoitusperiä palveleva valheellinen tieto leviä hallitsemattomasti.

heidi.ekdahl@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat