Pääkirjoitus: Kopterivääntö surkeaa politiikkaa

Kouvolalainen kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) saattoi tehdä viikolla siltarumpupolitiikan Suomen ennätyksen.

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina, että uuden lääkärihelikopterin sijoittaminen Lappeenrantaan kuumentaa tunteita hallituspuolueissa. Erityisesti keskustassa olisi uhattu äänestää jopa sote- ja maakuntauudistusta vastaan, jos kopteria ei saada Kouvolaan. Jutun mukaan Pakkanen myönsi itse esittäneensä tällaisen kannan. Myöhemmin hän tosin kiisti puheensa.

Varmaa on, että kouvolalaiset poliitikot rummuttavat edelleen saadakseen kopterin kotikonnuilleen. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esitti elokuun lopussa, että Kaakkois-Suomeen tuleva kopteri kannattaa sijoittaa Lappeenrantaan.

Eduiksi nähtiin se, että tänne sijoitettaessa koko kaakkoinen Suomi tulee kopterin kantaman alueelle. Kouvolan Uttiin sijoitettaessa ainakin Parikkala jäisi toiminnan ulkopuolelle. Lisäksi Lappeenrannan etu on, että täällä on laajan päivystyksen sairaala.

Työryhmän raportin jälkeen Kouvolan kaupunki on lähettänyt hallitukselle lisälausunnon asiasta. Kouvolan väännön toki ymmärtää. Alue on menettänyt viime vuosina hovi- ja hallinto-oikeuksien toimipisteet, jotka siirtyivät Kuopioon. Viimeisimpänä oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) päätti tuomioistuinviraston sijoittamisesta Vantaalle. Kouvola oli yksi ehdolla olleista sijoituspaikoista.

Silti uhkailu Suomen historian suurimman uudistuksen kaatamisesta yhden kopterin takia kuulostaa absurdilta. Tällaiset ulostulot heikentävät politiikan uskottavuutta.

Poliittiset päätökset pitää tehdä asiaperustein. Pikkupolitikointi julkisesti ei toivottavasti nosta kenekään osakkeita edes oman kylän äänestäjien silmissä.

Eeva Sederholm

eeva.sederholm@esaimaa.fi

Uusimmat uutiset