Pääkirjoitus: Prisma-keskuksen miljoonalaajennus on Eekon lähivuosien suurin investointi — Väestökehitys vaikuttaa tulevaisuudessa myös kaupan alan investointeihin, ja siksi tarvitaan uutta elinvoimaa

Lappeenrannan keskustalle laajeneva Prisma luo uusia haasteita.

Etelä-Karjalan osuuskauppa kertoi tiistaina 13,5 miljoonan euron laajennuksesta Lappeenrannan Prisma-keskukseen.

Kyse on osuuskaupan lähivuosien suurimmasta investoinnista. Esimerkiksi tänä vuonna Eekoo investoi noin kahdeksalla miljoonalla eurolla. Mukana luvussa ovat muun muassa Joutsenon uusi S-market sekä Delta-Auton ja Kehruuhuoneen siirtyminen yrityskaupoilla Eekoolle.

Jatkossa vauras Eekoo joutuu pohtimaan aiempaa tarkemmin investointitarpeitaan. Syksyn väestöennusteet eivät erityisemmin houkuttele esimerkiksi kaupan uusperustantaan.

Maakunnan keskuksena Lappeenrannan ostovoiman odotetaan vielä säilyvän, mutta muualla maakunnassa on toisin.

Eekoolta Prisma-keskuksen kaltaista yli kymmenen miljoonan yksittäistä investointia tuskin lähivuosina nähdä. Samaa harkintaa tehdään kaupan alalla yleisemminkin.

Eekoo aikoo avata myös verkkokaupan ja noutopisteen Prisman yhteyteen. Elintarvikkeiden osuus verkkokaupassa on toistaiseksi pieni, mutta kasvuprosentit ja -potentiaali ovat alhaisen lähtötason vuoksi suuria.

Elintarvikkeiden lisäksi verkkokaupan tarjonta laajenee muihinkin Prisman tuotteisiin eli kyseessä on tältäkin osin tulevaisuusinvestointi.

Verkkokaupan kehitystä seurataan tarkasti myös esimerkiksi Keskossa.

Leirissä laajentuva Prisma allekirjoittaa kehitystä kaupan suuryksiköiden vahvistumisesta kaupunkien ydinkeskustojen ulkopuolella.

Lappeenrannan keskustalle laajeneva Prisma luo haasteita pelkästään mielikuvatasolla, kun uusi pääovi Leirissä avataan keskustan suuntaan.

Keskustan kehittämissuunnitelmien laadinta on Lappeenrannassa venynyt ja varsinkin monet kivijalkakauppiaat ja -yrittäjät ovat huolissaan keskustan elinvoimasta.

Keskustasuunnitelmat pitäisi jo hiljalleen saada päättäjien eteen ja toteuttavaksi.