Pääkirjoitus: Sote-eripura repii hallitusta

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät saivat eilen hyväksytyksi sote-uudistuksen valinnanvapausluonnoksen.
Riitaisuus on leimannut sote-uudistuksen valmistelua pitkin matkaa, eikä siitä päästy vieläkään. Lakiluonnoksen oli tarkoitus olla eduskuntapuolueiden ryhmissä jo viime viikolla, mutta kokoomuksen ja keskustan eripura asiakasseteleiden käytöstä siirsi käsittelyä viikolla. Alkuviikosta tilanne kärjistyi taas niin pahaksi, että pääministeri Juha Sipilä olisi Ilta-Sanomien mukaan kysynyt jo SDP:n hallitushaluja. Asia kiistettiin kummaltakin puolelta, mutta oliko tässäkään savua ihan ilman tulta.
Keskustan ja kokoomuksen huonot välit hallituksessa pullahtivat kerralla pintaan, kun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen rökitti kokoomusta julkisesti keskiviikkona  Heikkisen mukaan kokoomus ei ole sote-valmistelussa kuunnellut asiantuntijoita, eikä virkamiehiä, mutta sitäkin enemmän suurten terveystalojen edustajia. Toisaalta Helsingin kokoomuslaisen pormestarin Jan Vapaavuoren ulkoparlamentaarinen toiminta maakuntauudistuksen kampittamisessa on ärsyttänyt keskustalaisia.
Uusin sote-riita kertoo, että hallituksen yhteistyökyky on heikentynyt ja se haittaa valmistelutyötä. Puolueet eivät luota toisiinsa, ja kumppanien motiiveja epäillään. Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo osuvasti kuvasikin valmistelua ”sotenkäynniksi”, jossa ideologiset seikat ovat nousseet pääasian edelle. Kansalaiset odottavat parannuksia sosiaali- ja terveyspalveluihinsa, mutta puolueet näkevät omat poliittiset tavoitteensa ensisijaisina.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat