Pääkirjoitus: Lappeenrannan keskusta on yhä liian pieni

Lappeenranta kartoitti verkkokyselyllä nuorien, opiskelijoiden ja lapsiperheiden mielipiteitä siitä, miten kaupungista voitaisiin kehittää entistä mieluisampi asuinpaikka. Mahdollisten tulevien asukkaiden mielipiteissä painottui elävä ja viihtyisä kaupungin keskusta.

Lappeenrannan ydinkeskusta on kehittynyt voimakkaasti 2000-luvulla, kun sitä ennen uinuttiin vuosikymmeniä ja merkittävin saavutus oli betonikansien ympäröivän kaupungintalon rakentaminen 1980-luvun alussa.

Kun keskusta on kasvanut ylöspäin, asukkaiden määrä on lisääntynyt ja ihmiset tuoneet elämää kauppoihin ja kahviloihin. Kaksikerroksisesta Lappeenrannasta muutettiin lähiöihin.

Viihtyisään keskustaan ihmiset kaipaavat kävelyalueita, turvallisuutta, tilaa rakennusten välissä, valoja, viheralueita ja paikkoja mihin mennä.

Rumuus voi olla arkkitehdille tai grynderille hyvin erilaista kuin tavalliselle kaupunkilaiselle. Funkkis ja jugend ovat vaihtuneet lasiin ja julkisivun väripaneeleihin.

Jos esimerkiksi uusi jää- ja lauluareena rakennettaisiin Lappeenkadun viereen, nykyistä aukkoa ja ikääntynyttä liiketaloa tuskin kukaan jäisi kaipaamaan. Yhtä vähän kuin kaivataan Kauppakadun montussa ollutta entistä linja-autoasemaa.

Usein keskustelu kiertyy liikenneratkaisuihin. Autot mahtuvat hyvin pysäköintitaloihin tai ulkoparkkeihin, mutta liikenne ison tapahtuman aikana lisääntyy ja parkkitalosta ulosajo on normaalia hitaampaa. Kaupunkielämää.

Jos rakennetaan teitä, ihmiset ajavat autoilla, jos rakennetaan kävelyalueita, ihmiset kävelevät. Pyöräteiden rakentamista autoilijatkin kannattavat, mutta kun pitäisi itse lähteä polkemaan, joukko harvenee.

Lappeenranta haluaa olla vihreä, mutta haluavatko sen asukkaat olla vihreitä?