Pääkirjoitus: Lappeenrannan keskusta elää tulevina vuosina – Kaavamuutoksilla sinne pitää saada myös eloa

Lappeenrannan ytimessä tapahtuu lähivuosina isoja asioita. Ilmassa on monta palloa.

Suurin asia odottaa poliittisia päätöksiä. Mitä jäähallille tehdään? Jos rahoittajia keskustavaihtoehdolle aletaan etsiä, niitä löytyy ja halli päätetään rakentaa keskustaan, edessä on pitkä kaavoitusprosessi. Rakentaminen myllää keskustaa vielä monen vuoden päästäkin.

Toinen puhuttava asia on, mitä käy Nuijamiehen korttelille. Tällä hetkellä yhdistys pyörittää kulttuuritoimintaa Etelä-Karjalan osuuspankin vuokralaisena. Jääkö rakennus sijoilleen ja mitä ympärille tulee, selviää vasta kaavoituksen valmistumisen myötä.

Entä hiljentyneiden kauppakeskusten kohtalo? Kauppakeskus Weeran ja Armadan omistaja on hakenut kaavamuutosta, jossa molempiin kortteleihin rakennettaisiin asuntoja. Weeraan ei enää edes haeta uusia kauppiaita. Armada jatkaa nykyisessä muodossaan pidempään, mutta vähentyneestä vetovoimasta viestii kirpputorin tulo vuokralaiseksi.

Vastapäätä oleva kortteli uudistuu myös. Millaisia rakennuksia keltainen raatihuonerakennus saa ympärilleen, jos seurakuntatalo puretaan? Parhaillaan lappeenrantalaiset voivat äänestää suosikkiaan ideakilpailuun kerätyistä 63 ehdotuksesta.

Kaupunkien keskustojen merkitys korostuu tulevina vuosina ja reuna-alueiden pienenee. Asuntokaupassa keskittymistrendi näkyy jo selvästi. On olennaista, että keskustassa on tulevaisuudessa eloa ja iloa.

Tällä hetkellä silmiin pistävintä on Valtakadun hiljaisuus Marian aukiolta kirjastolle – tyhjentyneet liiketilat ja Nuijamiehen korttelin keskeneräisyys. Marian aukion yksisuuntaisen läpiajon salliminen ei ole vielä herättänyt pätkää eloon. Talven mittaan nähtänee, onko siitä apua.

Eeva Sederholm

eeva.sederholm@esaimaa.fi