Pääkirjoitus: Turvatoimien vahvistaminen toreilla ja markkinoilla voi herättää huolta, mutta se kielii hyvästä varautumisesta

Osa Lappeenrannan tapahtumanjärjestäjistä on yllättynyt entistä kireämmistä turvavaatimuksista. Esimerkiksi Linnoituksen joulumarkkinoiden järjestäjät hämmästyivät, kun tapahtumaan piti palkata järjestyksenvalvojia. Aiemmin heitä ei ole tarvittu.

Järjestyksenvalvojien läsnäolo rauhallisissa markkina- ja toritapahtumissa voi tuntua liioittelulta tai hätäännyksen lietsomiselta. Samankaltaista keskustelua käytiin viimeksi kesällä, kun Kasinonpuistoon tuotiin kivipaasia tukkimaan suora ajolinja Satamatorille.

Varotoimenpiteet voivat herättää huolta oman lähiympäristön rauhattomuudesta. Turvallisuusviranomaiset joutuvatkin pohtimaan tarkasti, miten taata turvallisuuden lisäksi myös turvallisuuden tunne.

Kokemus perusturvallisuudesta on perinteisesti ollut rauhan ajan Suomessa vahva. Tasa-arvoinen hyvinvointiyhteiskunta on ollut hyvä kasvualusta luottamukselle ja tulevaisuudenuskolle.

Viime vuosina esimerkiksi terrorismi, ilmastonmuutos ja yhteiskunnan polarisoituminen ovat kuitenkin väistämättä heijastuneet ihmisten ajatuksiin. Suomea ei enää voi pitää samankaltaisena lintukotona kuin aiemmin.

Koko maa ja Etelä-Karjala sen mukana ovat muutoksessa. Lähitulevaisuudessa tuskin on paluuta aikaan, jolloin hyvämaineinen henkilö riitti järjestyksenvalvojaksi.

Turvallisuusuhkiin varautumisen voi silti nähdä positiivisena asiana. Suomalaisviranomaiset ottavat yhteiskunnan muutokset tosissaan.
Se on yksi osoitus siitä, että Suomi on yhä yksi maailman turvallisimmista maista elää.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat