Pääkirjoitus: Lappeenrannasta lennetään taas – Se on hyvä alku

Lappeenrannan lentokentällä käynnistyivät keskiviikkona reittilennot. Ensimmäinen kone lähti Italian Bergamoon. Edellisen kerran reitillä lennettiin pari vuotta sitten.

Toukokuussa avautuu seuraava reitti Kreikan Ateenaan. Muita säännöllisiä lentoja ei tälle kesälle ole tiedossa, ja tulevan vuoden kuviot ovat vielä auki. Alkuvuonna venäläislehdistössä ounasteltiin Lappeenranta-Petroskoi-lentojen alkamista, mutta ainakin toistaiseksi se jäi haaveilun tasolle.

Ryanairin lennot ovat hyvä alku. Kenttä on jälleen herännyt eloon muutenkin kuin Finnairin harjoituslentojen sekä ajoittaisten lomalentojen kohteena ja harvinaisena perhosympäristönä.

Nykyisten reittien lisäksi tarvitaan kuitenkin vielä reilusti lisää liikennettä, jotta kenttä saadaan kannattamaan. 200 000-300 000 matkustajan vuositavoitteesta ollaan kaukana. Tavoite on kova, sillä edellisenä huippuvuonna 2011 kentän kautta kulki 116 000 matkustajaa.

Ateenan ja Bergamon lennot ovat lappeenrantalaisen loma- tai työmatkailijan kannalta hieno asia. Liikenteen kasvattamisen näkökulmasta tärkeää on, että matkustajia saadaan laajalta säteeltä: niin lähimaakunnista kuin rajan takaakin. Ateena on matkustajalle kiinnostava kohde myös jatkolentoyhteyksien takia.

Etelä-Karjalalle lähtijöitä tärkeämpää olisi kuitenkin saada keskieurooppalaiset tulemaan Saimaan pariin. Vuosien saatossa väläytellyt valmismatkat Saimaalle olisivat hyvä askel tähän suuntaan.

Parhaimmillaan lennot lisäävät alueen matkailutuloja ja luovat menestymisen mahdollisuuksia.

 

Eeva Sederholm

eeva.sederholm@esaimaa.fi