Pääkirjoitus: Pääministereitä pitää arvottaa tulosten valossa

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina laajan jutun pääministerin työstä. Juttua varten lehti haastatteli Suomen pääministereitä Esko Ahosta (kesk.) alkaen.

Jutun viesti oli murskaavan yksiselitteinen. Pääministerin tehtävä on poliitikolle maan mielenkiintoisin ja kiehtovin. Kuitenkin seitsemän pääministeriä todisteli toisaalta, että inhimillisesti tehtävä on lähes kestämätön. Yksityisyyttä ei ole, kansalaisten some-raivo on hurjaa, työviikot ovat maratonmaisia ja median armottomuus tuntuu sietämättömältä.

Pääministerien viestin voisi sivuuttaa toteamalla, että sehän on ammatinvalintakysymys. Jos on Suomen kovin vallankäyttäjä, nuo kaikki pitää kestää. Jos asiaa ajattelee hieman syvällisemmin, pitäisi noista viesteistä kaikkien demokratian nimiin vannovien olla huolissaan. Mitä jos pääministeriksi ei enää oikeasti halua kovan työn vaatimukset täyttäviä ihmisiä?

Pääministerit kertovat haastattelussa, että aikaa menee aivan liikaa pikkuasioihin. Tästä he kritisoivat myös mediaa, koska toimittajat vaativat, että pääministerin on tiedettävä kaikki kaikesta.

Nykyiset ja takavuosien huippupoliitikot esittivät Hesarin haastattelussa selkeän toiveen. Heitä pitäisi arvostella tulosten, ei esimerkiksi yksittäisten lausuntojen perusteella. Kumpi on yhteiskunnalle arvokkaampaa — maan asioita hyvin hoitava pääministeri vai sanomisissaan kompuroimaton lausuntoautomaatti? Poliitikkojen toivomus on perusteltu.


Pekka Lakka
pekka.lakka@kaakonviestinta.fi